hétfő , szeptember 26 2022
husk
Friss hírek
Home / Üdvözöljük

Üdvözöljük

vitajte ... Üdvözöljük DJI 0057 3Ez az elnevezés nem pusztán az érzelmekből, hanem a tényekből ered, mert városunk földrajzi értelemben is a magyar lakta Bodrogköz szívében fekszik, évszázadok óta a három folyó által körülölelt kistérség hivatalos központja.
A város az egykori vulkán lábánál terül el, arcát kelet felé fordítva emelkedik ki a lankás síkságból. Mai arculatát sajátos kettősség jellemzi. Egyrészt megőrződtek az egykori polgárosodó járási székhely hangulatos utcasorai, régi építményekkel: a gótikus elemeket őrző barokk római katolikus templom, a reneszánsz Csonkavár romjai, Lorántffy kúria, neogótikus református templom, klasszicista zsinagóga és az eklektikus épületkomplexum a Majláth és a Rákóczi utcák találkozásánál, másrészt magán viseli a múlt század utolsó évtizedeinek városrendezési elképzeléseit, amely az egyhangú tömbházak építését szorgalmazta.
Királyhelmec a térség legnépesebb települése, hisz lakosságának száma meghaladja a nyolcezret. Több regionális hatáskörű hivatalnak és intézménynek a központja, számos iskolával, egészségügyi központtal, sokféle szolgáltatási egységgel rendelkezik. Kulturális életét számos színházi, zenei és képzőművészeti jellegű rendezvény teszi színessé.
Gazdaságtörténelmi szempontból a földművelés jellemezte, szőlészet, gyümölcs- és zöldségtermesztés. Ehhez kapcsolódva inkább a kisüzemek és szolgáltatások fejlődtek ki, a nagyobb ipari egységek egyelőre nem telepedtek meg környékünkön.
A jövőben összefogva a Bodrogköz és környező országok közeli településeivel és kistérségeivel, lehetőség kínálkozik a mezőgazdaság, ipar, szolgáltatások és közlekedés terén való fejlődésre.