piatok , 30 septembra 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Správy / 2022. március 15.

2022. március 15.

Tisztelt Ünneplők!

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc megünneplése általában a forradalmi ifjakról, Kossuthról, Petőfiről, Bem apóról, vagy Görgey tábornokról, illetve az ő hősiességükről, helytállásukról, áldozataikról és nemzeti történelmünkben betöltött szerepükről szokott szólni. Nincs ez most sem másként, hisz ez alkalomból valóban rájuk, példaképeinkre és hőseinkre emlékezünk. Ám engedjék meg nekem, hogy ünnepi beszédemben én mégis az aktuálpolitika, valamint a majd két évszázada történtek párhuzamba állítására is kitérjek. Nem tisztem – és talán nem is ez a megfelelő alkalom -, hogy az ukrán állam sokat vitatott és bírált nemzetiségpolitikájáról értekezzem. Azt azonban nem mulaszthatom el, hogy ezen a jeles napon ne ejtsek szót arról, hogy Európában jelenleg is küzd egy nép a szabadságáért, azért, hogy önállóan dönthessen sorsáról, hogy maga válassza meg azt, mit tart fontosnak vagy lényegtelennek, és sajnos, szólnom kell arról is, hogy kontinensünkön most is épp háború zajlik. Nem ideológiai, nem politikai, hanem olyan, amelyben bombák robbannak, otthonok dőlnek romba, s nemcsak fiatal katonák, hanem ártatlan civilek, gyerekek halnak meg.  

Tisztelt Egybegyűltek!

Ahogy a koronavírus-járvány is minden második emberből szakképzett virológust, mikrobiológust, járvány- és oltásügyi szakembert faragott, úgy az orosz-ukrán konfliktus kapcsán is megszaporodtak a környezetemben az önjelölt biztonságpolitikai szakértők, stratégák és diplomáciai szakemberek. Jómagam nem szívesen tünnék fel ezen szerepek egyikében sem. Már csak azért sem, mert ugyan viszonylag tájékozott embernek tartom magam, mégsem vagyok birtokában a mindentudást biztosító Bölcsek kövének. Azt viszont tudom, hogy melyik ország hadserege nyomult be a másik területére, melyik haderő kezdte bombázni a lakóházakat. Az is világos számomra, mely állam hadereje miatt voltak kénytelenek milliók elhagyni otthonaikat és ki riogatja atomfegyverek bevetésével a világot. Ez, kedves barátaim – Oroszország.

A tények elferdítésén és tudomásul nem vételén kívül még jobban meglep az, amikor a magyar emberek egy része Oroszország védelmében hallatja hangját. Felteszem ilyenkor a kérdést magamban: Mi történik itt? Nem ismerjük a saját történelmünket sem? Vagy csak ennyire rövid lenne az a bizonyos nemzeti emlékezet?

Barátaim! Lehet, ezek az emberek nem tudják, mely ország hadserege tiporta porba 1968-ban a prágai tavasz virágait? Mely haderő folytotta vérbe 1956-ban a magyarok szabadságharcát? Nem tudják, milyen árat fizetett nemcsak Magyarország, de egész Közép-kelet Európa az orosz medvének a 2. világháborút lezáró „felszabadításért“?

Ha mindezt elfelejtettük volna, akkor legalább 1848/49 kapcsán emlékezzünk meg arról, hogy a szabadságharcot a Habsburg-birodalom hadereje nem lett volna képes legyőzni. Ahhoz az kellett, hogy megérkezzen megsegítésére I. Miklós orosz cár óriási serege, mely előtt Világosnál, hogy elkerülje a még nagyobb vérontást, Görgey Artúr tábornok kénytelen volt letenni a fegyvert.

Tisztelt Ünneplők!

Nem szeretném, ha félreértenék mondandómat. Beszédemben nem az orosz emberek becsületességét, nem az orosz kultúra és tudomány vívmányait vonom kétségbe. Nem egy nép, vagy ország felett török pálcát. Távol álljon ez tőlem! Mindössze arra szeretnék mindenkit bíztatni, hogy a tények elől semmilyen ideológiával ne takarja el a szemét! Legyen mindenkiben annyi bölcsesség, hogy meg tudja különböztetni a hazugságot az igazságtól, a jót a gonosztól! És legfőképp arra bíztatnám mindannyiónkat, hogy tanuljunk a történelemből! Okuljunk a múltból! Ha másért nem, hát azért, hogy méltók lehessünk elődeinkhez, hőseinkhez és a szabadság eszméjéhez!

Köszönöm, hogy meghallgattak!         

 

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere

Môže Vás to tiež zaujímať...

KULTÚRNY DOM – KULTÚRHÁZ

Like1 Dislike