pondelok , 4 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Správy / EGYÜTT A KIRÁLYHELMECI KÓRHÁZÉRT

EGYÜTT A KIRÁLYHELMECI KÓRHÁZÉRT

Pataky: „Ezt már tényleg nem hagyhatjuk szó nélkül!”

Bodrogközi és az Ung-vidéki települések fogtak össze az ügy érdekében

Rendhagyó sajtótájékoztató keretében indult ma aláírásgyűjtés Királyhelmecen. Folytatódik a küzdelem a kórház leminősítése ellen.

A jelenlegi vezetése az országnak nemrégiben egy újabb tervvel állt elő, melyet optimalizációnak nevez, ám a gyakorlatban ez azt jelentené az itt élő emberek számára, hogy én, vagy az utánam következő városvezető a jövőben, egy hasonló felsorolásban már azt lesz kénytelen mondani, hogy volt egyszer Királyhelmecnek kórháza is, mely 60 ezer ember betegellátását biztosította, ám már nincs ilyen intézmény. A régió „fejlesztésére“ kidolgozott újabb nagyszerű ötlet hallatán azonban bodrogközi és Ung-vidéki polgármestertársaimmal, megyei képviselőtársaimmal azt mondtuk: Elég volt! Azt, hogy az itt élő emberek egzisztenciáján túl, már az egészségük, az életük vagy a haláluk se számítson azoknak, akik messze tőlünk rólunk, de nélkülünk döntenek, már tényleg nem hagyhatjuk szó nélkül. Az elmúlt évtizedek megtanítottak minket arra, hogy ha mi nem állunk ki magunkért, akkor nincs, aki a mi érdekeinket képviselje. Azt is tudjuk, hogy egyedül erőtlen, gyenge a hangunk, ezért úgy határoztunk, a hatalom régiónkat érintő újabb „fejlesztési terve“ ellen, a Királyhelmeci Kórház és Rendelőintézet átminősítése, azaz jelenlegi formában való megszüntetése ellen közösen lépünk fel, és ugyanerre kérjük a Bodrogköz és Ung-vidéki települések lakóit – mondta Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere a sajtótájékoztató megnyitóján.

 

Pataky Károly hírportálunknak elmondta, néhány nappal ezelőtt a Bodrogközi Falvak és Városok Társulása elnökeként egy tanácskozásra hívta a Királyhelmeci Városi Hivatalba polgármestertársait, hogy a királyhelmeci egészségügyi intézmény megmaradásával kapcsolatos egységes, így remélhetőleg hatékony fellépés részleteiről egyeztessenek. „Nagy örömömre szolgál, hogy kezdeményezésünkhöz az Ung-vidéki települések vezetői is csatlakoznak, akik ugyanaznap tanácskoztak ebben a témában. Szeptember 2-án Rastislav Trnkával, a Kassa Megyei Önkormányzat elnökével látogattam el a királyhelmeci kórházba, hogy az elnök úr személyesen is tudjon tájékozódni az ottani fejlesztésekről, állapotokról és az ott folyó áldozatos munkáról. Természetesen szó volt az intézmény tervezett átminősítéséről, mely rendkívül negatívan érintené a régió betegellátását.

Trnka úr egyébként a találkozón hangsúlyozta, hogy bár az egészségügyi intézmények optimalizációjára valószínűleg szükség van, ez a folyamat semmiképp sem történhet a megye lakosai érdekének figyelembe vétele nélkül. Így megegyeztünk abban is, hogy megyei szinten is fellépünk a tervezett leépítések ellen, melyek sajnos, a királyhelmecin kívül más Kassa megyei egészségügyi intézményeket is érintenek. A változtatásokról csak megalapozott, szakmai érvek mentén vagyunk hajlandók tárgyalni, azt pedig sem én, sem polgármestertársaim, sem a megyei közgyűlés régióbeli képviselői nem fogadhatjuk el, hogy azok az emberek, akik minket bíztak meg az érdekeik képviseletével, ebben, vagy más ügyekben csalódjanak bennünk csak azért, mert valahol a messzi fővárosban valakik rólunk, de nélkülünk hoznak döntéseket” – közölte a város első embere. Hozzátette, soha nem volt még ennyire hálás a média képviselőinek, hogy munkájukkal elősegítik ezt az ügyet, hiszen most emberéletekről van szó.

Az eseményen résztvevők közül Mátyás Erzsébetet, Bodrogszentmária polgármesterét kérdeztük arról, hogyan reagálnak a község lakosai a kialakult helyzetre, tartanak-e a kórház bezárásától. A polgármester asszony elmondta, a hír futótűzként terjedt a bodrogközi falvakban, így persze Bodrogszentmáriára is eljutott, és szó szerint megrémítette az ott élőket. „Idősek és fiatalok egyaránt aggodalommal figyelik a fejleményeket. Mindannyian örülünk a királyhelmeci kezdeményezésnek, természetesen azonnal csatlakoztunk, hiszen átérezzük, milyen óriási tétje van most annak, hogy sikeres lesz-e ez a most megkezdett küzdelem. A petíció ügyében is segítünk: a községi hivatal munkatársai a napokban meglátogatják a lakosokat, és lehetőséget biztosítanak az ív aláírására, a lakosok ezt a községi hivatalban is megtehetik. Ugyanígy járnak el a többi környékbeli községekben is. Bízom benne, hogy az erőfeszítésünk nem lesz hiábavaló.

(bumm, mhk)

Môže Vás to tiež zaujímať...

UVÍTANIE DETÍ – BABAKÖSZÖNTŐ (VIDEO)

Like Dislike