pondelok , 3 októbra 2022
husk
Najnovšie správy

COVID-19

Az április 19-étől országosan érvényes szabályok:

Kivételekkel bővülnek a kijárási korlátozások. Ezek közt szerepel például a megnyitó üzletek (valamint múzeumok, autóiskolai kurzus, állat- és botanikus kert, stb.) látogatása, vagy az is, hogy a járáson kívül is elmehetünk a természetbe, individuális kirándulásra (teszt nélkül is), fekete besorolású járásban (amilyen ezen a héten pont egy sem lesz) ugyanakkor ez utóbbihoz (természet/kirándulás) tesztre van szükségünk.

Tudni kell viszont, hogy a kijárási korlátozás továbbra is érvényben lesz, csak a kivételek bővülnek hétfőtől a fentiekkel. Ugyancsak érvényben marad, hogy este nyolc után ezek a kivételek már nem lesznek érvényesek, csupán a munkába menetel vagy a sürgősségi. Futni vagy a természetbe tehát nem mehetünk, esetleg levihetjük a kutyát/macskát legfeljebb 1 kilométerre a lakhelyünktől.

Ugyancsak jó tudni, hogy továbbra is tilos egymás látogatása, úgymond a háztartások keveredése, még járáson belül is.

Megmarad a tesztelési kötelezettség is. A járások besorolásától függően a munkahelyre 7 (fekete/bordó), 14 (piros) vagy 21 (rózsaszín) tesztre lesz szükség, az iskolákban dolgozóknak ugyanakkor mindenhol 7 naposra.

Az újonnan megnyitó üzletek, szolgáltatások esetében szintén mindenhol 7 naposra (akárcsak a bankba, postára, biztosítóba, szervizbe, stb.).

Nem lesz szükség tesztre továbbra sem, ha csupán a létfontosságú cikkeket megyünk vásárolni, tehát élelmiszerboltba vagy drogériába, továbbá az orvoshoz és a gyógyszertárba sem. Esetenként persze az orvos dönthet másképp, de a hozzá vezető úton nem kérhetnek tőlünk tesztet.

Nem lesz szükség tesztre a szentmisék látogatásához sem.

Kivételt képeznek a tesztelési kötelezettség alól, tehát például teszt nélkül mehetnek az újonnan nyitó üzletekbe, de munkába is azok, akik az elmúlt 180 napban estek át a Covid-19-en, emellett azok beoltottak, akik esetében a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna vakcinákkal történő második oltástól számítva legalább 14 nap, illetve az AstraZeneca első oltásától számítva legalább 4 hét eltelt, végezetül pedig azok, akik esetében bármely vakcina első adagjának beadása óta eltelt legalább 14 nap, és ezt az oltást a megfertőződésük utáni 180 nap alatt kapták. Ez utóbbinak azok esetében van jelentősége, akik a 180 nap utolsó 14 napjában kapták meg az első oltásukat bármelyik vakcinából, mivel nekik a 180 nap letelte után a tesztelési mentességhez nincs szükségük annyit várni, mint azoknak, akik 180 napra visszamenőleg nem estek át rajta.

A járáshatárt a munkahelyünkre való eljutás, illetve természetjárás mellett orvoslátogatás, teszt vagy oltás céljából is átléphetjük.

Kinyithatnak a bevásárlóközpontok is, de az azon belüli gyereksarkok nem és a közös terekben nem szabad leülni. A létszámkorlátozás 15 négyzetméter/fő, mint máshol.

Kinyithatnak a szolgáltatások, köztük például a fodrászatok és szépségszalonok is. A reszpirátort a beltereikben csak a szükséges időre vehetjük le.

Továbbra sem nyithatnak ki a mozik, színházak és a koncerttermek, hasonlóképp a vendéglők, valamint azok teraszai és a konditermek sem.

Továbbra is tilos a rekreációs célú külföldi utazás. Zárva maradnak idehaza egyelőre a wellness központok, aquaparkok és a fürdők is. Kinyithatnak viszont az uszodák, legfeljebb 6 fővel.

Belterekben továbbra is reszpirátort (FFP2) kell viselni, kivéve a gyerekeket (6 éves korig), akiknek egyszerű szájmaszk is megfelel. Szabadtéren nem kötelező a reszpirátor, de még a szájmaszk sem, ha csak nem kerülünk más háztartásban élő személyek 5 méteres körzetébe.

Hétfőtől az iskolákban (alap- és középiskolákban egyaránt) elegendő lesz az egyszerű szájmaszk viselete mind a tanároknak, mind a diákoknak. Óvodában a gyerekeknek nem kell szájmaszkot viselniük.

Továbbra is tilos a nyilvános alkoholfogyasztás. Ha ételt vagy alkoholmentes italt, pl. kávét vásárolunk, azt elfogyaszthatjuk az utcán, de alkoholt nem.

Engedélyezik ugyanakkor a kollektív sportokat, mégpedig kül- és beltérben is, de legfeljebb hat főig. A fekete besorolású járásokban (hétfőtől egy hétig biztos nem lesz ilyen) ehhez szükség van tesztre, máshol nem.

Kinyithatnak a szálláshelyek, panziók, ugyanakkor az eljutást oda meg kell oldanunk este nyolc óra előtt. A közös tereket ugyanakkor a szálláshelyen belül nem lehet használni, így az étkezde sem nyithat ki, egy szobában pedig csak egy háztartásban élők vagy két felnőtt lehet együtt. A szálláshelyre érkezőknek 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lesz szükségük.

(parameter)

Môže Vás to tiež zaujímať...

OZNÁMENIE – ÉRTESÍTÉS

Žiadame občanov, aby ku kontajnerom na komunálny a separovaný  odpad neukladali objemný odpad ako koberce, WC …