pondelok , 4 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / Oznamy mesta / COVID-19 TÁJÉKOZTATÓ

COVID-19 TÁJÉKOZTATÓ

Ha valakinek pozitív eredményt mutat a koronavírus-tesztje,

akkor az adott háztartás minden tagjának karanténban kell maradnia, még azoknak a személyeknek is, akikről a napokban derítette ki a gyorsteszt, hogy nem fertőzöttek. Akinek pozitív lett az eredménye, annak tájékoztatnia kell mindazokat, akikkel két nappal a szűrés, – esetleg a klinikai tünetek megjelenése – előtt szorosabb kapcsolatban állt. Az egészségügyi minisztérium ajánlása az, hogy a kontaktszemélyeknek a fertőzöttnek “minősült” illetővel való kapcsolatfelvételtől számítva tíz napig karanténban kell maradnia. Az előbb említett szoros kapcsolat azt jelenti, amikor két – vagy több – személy 15 percnél hosszabb ideig tartózkodott egy légtérben. A pozitív tesztet produkáló személy – és a vele egy háztartásban élők – otthoni izolációja 10 napig tart, azaz nem szabad elhagynia a lakhelyét, csak a legszükségesebb esetben, például ha egészségügyi ellátásra szorul. Az ilyen személyek nem vehetnek részt magánrendezvényeken, nem szabad tömegközlekedési eszközt vagy taxit használniuk, és látogatókat sem fogadhatnak, ugyanakkor temetésre ellátogathatnak. Otthoni izolációban élő személy lakásába csak az ott lakók léphetnek. Ha családi házban él, természetesen kimehet a saját kertjébe, ha lakásban lakik, akkor meg az erkélyre. Ha a karanténban élő személyeknek szükségük van élelmiszerre vagy gyógyszerekre, akkor ahhoz egy olyan személy segítségét kell kérniük, aki szabadon mozoghat. Ilyen esetben a megvásárolt árut a segítő személy leteszi a bejárati ajtóhoz. A vásárlás telefonon vagy e-mailen is lebonyolítható. Vészhelyzet esetén a karanténban élő személy is elhagyhatja az izolációt, hogy kielégítse az alapvető szükségleteit, ilyenkor azonban FFP2 tipusú légzőkészüléket kell viselnie. Akinek pozitív a teszteredménye, tájékoztatnia kell a háziorvosát.(TASR)

 

Tájékoztató a negatív teszttel rendelkező személyek számára

 

Kérjük Önöket, a negatív teszt birtokában is vislekedjenek felelősségteljesen, és tartsák be a hatályos szabályokat!

 

 • Viseljenek maszkot!
 • Tartsák meg a kötelező távolságot!
 • Fertőtlenítsék rendszeresen a kezeiket!
 • Gyakran szellőztessék azokat a helyiségeket, amelyekben tartózkodnak!
 • Csökkentsék a minimálisra a személyes kontaktusokat más egyénekkel!
 • Az, hogy az Ön tesztje negatív, nem jelenti azt, hogy nem lehet vírushordozó, hisz a betegség a lappangási idő alatt is fertőző.
 • Figyeljék az egészségi állapotuk változásait, s ha a fertőzésre utaló tüneteket tapasztalnak magukon (köhögés, láz, légszomj, az ízlelés és a szaglás elvesztése, stb.) haladéktalanul lépjen kapcsolatba telefonon vagy e-mailben kezelőorvosukkal!
 • Ha közeli kapcsolatba kerül az elmúlt két napban olyan személlyel, akinek a tesztje pozitív lett, vagy aki a betegség tüneteit mutatja, Ön is maradjon karanténban!
 • Ilyen esetben ajánlott – a fertőzött személlyel való találkozástól számított 5. nap után – újra leteszteltetni magunkat.
 • Önnek a fertőzöttel való találkozás után abban az esetben is minimum 10 napig karanténban kell maradnia, ha az 5. nap után készült tesztje negatív eredménnyel zárult.
 • A fertőzött személlyel való közvetlen érintkezésről tájékoztassa orvosát! (Ilyen találkozásnak minősül a legalább 15 percig tartó, zárt térben való kontaktus.)
 • Tartsa be az orvosától kapott utasításokat!
 • Bővebb információt a korona.gov.sk, és a www.uvzsr.sk oldlon kaphat.

 

Môže Vás to tiež zaujímať...

OZNÁMENIE – ÉRTESÍTÉS

Pri zápise novonarodeného dieťaťa rodičia môžu požiadať o zaslanie prvého rodného listu novonarodeného dieťaťa poštou na …