pondelok , 4 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / Oznamy mesta / TÁJÉKOZTATÓ A HÉTVÉGI TESZTELÉS MENETÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A HÉTVÉGI TESZTELÉS MENETÉRŐL

A mintavétel időpontja

A tesztelés 2020. október 31-én, szombaton és november 1-jén, vasárnap zajlik, reggel 7:00 és 22:00 óra között. A jelenleg érvényes szabályozás szerint az utolsó mintavételt mindenütt 21:30-kor végzik. Mindkét napon az ebédszünet alatt (12:00-tól 12:45-ig) és a vacsoraszünet alatt (18:00-tól 18:30-ig) szünetel a mintavétel.

A mintavétel helyszíne

A legtöbb esetben a mintavételi helyszínek megegyeznek azokkal a helyiségekkel, amelyeket a választásokkor megszoktak a lakosok. Egyes esetekben viszont a helyszín eltérhet a megszokott választási helyiségtől, amennyiben az adott hely nem felelt meg a közegészségügyi előírásoknak. Ilyen esetekben a megszokottól eltérő helyszínt jelöltek ki az illetékesek.

A mintavételi helyszínek

Az egyes helyiségek alkalmasságát közegészségügyi szakemberek vizsgálták meg. A mintavétel helyszíne csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha annak külön bejárata és külön kijárata van, továbbá akkor, ha az jól szellőztethető, világos és a nyilvánosság számára is elérhető toalettel rendelkezik. Minden rendelkezés a biztonságot szolgálja majd.

A mintavételi helyszíneken a Szlovák Hadsereg egy-egy képviselője teljesít majd parancsnoki szolgálatot. Ő felel az egészségügyi alkalmazottak, az adminisztrációs munkatársak és az önkéntesek munkájáért. A parancsnok feladata egyúttal az is, hogy biztosítsa a mintavétel gördülékenyégét a lakosság egészségvédelme érdekében.

A kiadott ABC-sorrend csupán ajánlás, ám kérjük a lakosokat, hogy azt, lehetőség szerint tartsák be. Arra is megkérjük a lakosságot, hogy ha egy mintavételi helyszínen tömeggel szembesülnek, jöjjenek vissza oda később. Az egyes helyszíneken a résztvevők sorszámot kapnak. A tapasztalatok szerint egy helyszínen, egy óra alatt kb. 35 embert lehet leteszteni. Ha valaki nem a számára megszokott helyen teszteltetne, vagy nincs Királyhelmecen bejelentett lakcíme, azt bármelyik mintavételi helyen letesztelik.    

A tesztelés

A tesztelés résztvevői – a biztonsági távolságot betartva – sorba rendeződve várakoznak a mintavételi pont előtt a tesztelésre. A várakozók a sorszám alapján léphetnek be a mintavétel kijelölt helyszínére, majd bemutatják a személyi igazolványaikat. Az adminisztrációért felelős munkatárs rögzíti a személyazonossági adatokat, majd sor kerül a mintavételre az orr nyálkahártyájából. A mintavétel után egy következő helyiségbe lépnek be a lakosok, ahol az eredményre várakozhatnak. Az eredményt a helyszínen kapják meg a polgárok, akik az azt tartalmazó, leragasztott boríték átvétele után elhagyják a helyszínt.

A mintavételt egészségügyi dolgozók végzik, az önkormányzat pedig az adminisztratív feladatok ellátásáért is felel. Ha a teszt pozitív eredménnyel zárul, az állampolgár a borítékban megkapja a kötelező, 10 napos karanténjára vonatkozó útmutatást.

Figyelmeztetés

Azok a lakosok számítsanak kötelező, 10 napos karanténra, akik nem kívánják magukat alávetni a tesztelésnek 2020. október 31-én szombaton, vagy november 1-jén vasárnap. A karanténban eltöltött napokra fizetetlen szabadságot vehetnek ki. Kizárólag a munkáltatóval való megegyezés után fizetett szabadság is meríthető, vagy lehetőség van otthoni munkavégzésre is.

Azt ajánljuk a lakosoknak, hogy figyeljék rendszeresen a televíziós hírműsorokat, Királyhelmec városa weboldalát és Facebook-oldalát, mert egyes óvintézkedések az aktuális szlovákiai körülmények függvényében változhatnak, esetlegesen további pontosításra kerülhetnek.

Arra kérjük a lakosságot, hogy járjon el mindenki fegyelmezetten a tesztelést ellátó szakemberek útmutatása szerint, ne zavarják meg feleslegesen a tesztelés menetét és mindenki őrizze meg a nyugalmát. Mindnyájunk érdeke az, hogy a tesztelés a lehető leggyorsabban megvalósuljon és mindenki csak annyit tartózkodjon a tesztállomás helyiségeiben, amennyit feltétlenül szükséges. Ha bármilyen kérdés, vagy észrevétel merülne fel Önökben a teszteléssel kapcsolatban, forduljanak bátran a mintavételi helyszín személyzetéhez!

Forróvonal

Ha bármilyen kérdésük lenne a teszteléssel kapcsolatban, hívják a Királyhelmeci Városi Rendőrséget a 0915 943 495-ös telefonszámon.

A mintavételi állomások jegyzéke Királyhelmecen:

  1. A városi könyvtár épülete, Fő utca 70
  2. Királyhelmeci Városi Hivatal, Kossuth utca 99
  3. Szlovák alapiskola, Kossuth utca 56 (bejárat a Kazinczy utca felől)
  4. Királyhelmeci Szakközépiskola, Rákóczi utca 23
  5. Helmeczy Mihály Alapiskola, Hunyadi utca 16
  6. Gimnázium, Géresi utca 17

A polgároknak azt javasoljuk, hogy a választási körzetükben található tesztelési helyiséget vegyék igénybe.

Javasoljuk az alábbi ABC-sorrend betartását:

A, B, C betűre kezdődő vezetéknevűek 07:00 – 9:00,

D, E, F, G betűre kezdődő vezetéknevűek 9:00 – 12:00,

H, CH, I , J betűre kezdődő vezetéknevűek 12:45 – 15:00,

K, L, M betűre kezdődő vezetéknevűek 15:00 – 16:30,

N, O, P betűre kezdődő vezetéknevűek 16:30 – 18:00,

R, S, T betűre kezdődő vezetéknevűek 18:30 – 20:00,

U, V, X, Y, Z betűre kezdődő vezetéknevűek 20:00 – 22:00.

Môže Vás to tiež zaujímať...

OZNÁMENIE – ÉRTESÍTÉS

Pri zápise novonarodeného dieťaťa rodičia môžu požiadať o zaslanie prvého rodného listu novonarodeného dieťaťa poštou na …