streda , 6 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Csatrangos Országos Népzenei Fesztivál Királyhelmecen

Hosszú idő után folytatódik a sorozat

2020. július 2. csütörtök – 09:20
A Tempora Orientia égisze alatt augusztusban megvalósuló rendezvény „előestéjén” a Magyar Állami Népi Együttes, másnap a Besh O Drom és a Három Vidék Zenekar áll közönség elé.

A népzene, a néptánc és a kézművesség lesz a főszereplő a királyhelmeci Tempora Orientia polgári társulás jóvoltából – a királyhelmeci önkormányzat támogatásával – 2020. augusztus 14-én megvalósuló Csatrangos Országos Népzenei Fesztiválon. A rendezvény, melyet tizenkét év kihagyás után szerveznek meg újra, a helyi futballpályán zajlik majd. Koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, táncházzal, népi hangszerek bemutatójával várják az érdeklődőket a rendezvényre; a helyszínén helyet kap a minőségi háztáji termékek piaca is.

Leczo Bernadett, a polgári társulás elnöke tájékoztatása szerint a Királyhelmeci Város Önkormányzatának segítségével megszervezett fesztivál augusztus 13-án (csütörtök) este a Magyar Állami Népi együttes Megidézett Kárpátalja című előadásával indul. „Nagyon örülünk, hogy a KULTMINOR támogatásával sikerül folytatnunk a Csatrangost, amely ilyen hosszú kihagyás után lassan feledésbe merült. Külön öröm számunkra, hogy a sikeres tárgyalások eredményeként Királyhelmec lett a népi együttes négy felvidéki állomásának egyike” – tájékoztatott Leczo Bernadett.

Pénteken számos érdekességet, zenei és táncos csemegét tartogat az érdeklődők számára. Már csütörtök délelőtt elindul a programok sora. A gyerekeket kézműves foglalkozásra várja Karád Eszter és a Gömöri Kézművesek Társulásának tagjai. A gyerektáncházban Ádám Csilla és Ádám Norbert néptáncoktatók segítségével tehetik meg első tánclépéseiket a gyerekek. Fekete Krisztián Petőfi-ösztöndíjas népzenei oktató citerafoglalkozást tart, Pusko Márton prímás – a népművészet ifjú mestere – pedig a vonós hangszereket mutatja majd be. Vele egyébként a gyerekek az iskolában is találkozhatnak majd, ugyanis szeptemberben vonós hangszerek oktatása indul a Tempora Orientia jóvoltából.

Délután fellép a Három Vidék Zenekar, amelyet Fekete Krisztián alapított. A népzenei együttes érdekessége, hogy a zenekar tagjai között van Ung-vidéki, zempléni és bodrogközi is, így a három térség több településének népzenei öröksége is részét képezi az együttes repertoárjának. A fesztiválon természetesen lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a környékbeli népi énekkarok, együttesek is. A Csatrangos záró fellépője a népszerű magyarországi Besh O Drom zenekar lesz. A rendezvény kísérőrendezvényeként valósul meg az őstermelő piac, ahol a régió kistermelői, háztáji árusai kínálják a portékáikat.

A Csatrangost egyébként 2006-ban szervezték meg először Királyhelmecen. Abban az évben volt Bartók-emlékkiállítás, koncerteket, gyerekprogramokat és különböző kísérőrendezvényeket, valamint két egész estét betöltő gálaműsor is szerveztek a városban. 2007-ben már csak két gála megrendezésére futotta a költségvetésből, az egyiket Királyhelmecen, a másikat Nagytárkányban mutatták be. A harmadik alkalommal megtartott 2008-as seregszemle Nagytárkányban, Szentesben, valamint Kisgéresben zajlott, és a fesztivál újra háromnapos volt.

„Az első három Csatrangos megszervezését Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia kirendeltségének vezetője vállalta magára, aki az idei rendezvény megszervezésénél is hathatós segítséget nyújtott. Természetesen sem a Magyar Állami Népi Együttes bemutatóját, sem a népzenei fesztivál eseményeinek egy részét nem tudná a polgári társulásunk önállóan, a város segítsége nélkül megvalósítani. A színpadtechnika biztosításán keresztül, a szervezési feladatok egy jó részének az átvállalásán kívül sok minden másban is segítséget kaptunk a helyi önkormányzattól. Esetünkben az igény és a szándék szerencsés találkozásáról beszélhetünk, mert remélem, a fent említett rendezvényeken a királyhelmeci polgárok minőségi szórakozási lehetőségre találnak, s természetesen mindkét napon várjuk a régió és az ország egyéb településeiről érkező, népzene- és néptánckedvelő közönséget is” – zárta Leczo Bernadett.

(bumm, mhk)

Nyitókép: kulturpart.hu

 

Môže Vás to tiež zaujímať...

OZNÁMENIE – ÉRTESÍTÉS

Oznamujeme občanom, že dňa 17. júna 2022 (v piatok) sa v rámci separovaného zberu odpadu uskutoční …