štvrtok , 7 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Správy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Már lehet jelentkezni a királyhelmeci fotópályázatra

Online formában szervezik meg az idei díjátadást

Járvány ide vagy oda, nem marad el az ötödik Tóthpál Gyula Fotópályázat, melyre kicsik és nagyok augusztus 31-ig küldhetik be alkotásaikat.

A szlovákiai fotográfia egyik legismertebb alakjának emléke előtt tisztelegve szervezi meg a Tóthpál Gyula Fotópályázat ötödik évadát Királyhelmec vezetése. A versenybe hat kategóriában nevezhetnek a fotósok, külön a 7–10 és a 11–14 éves gyerekek, a 21 évnél nem idősebb fiatalok, valamint a felnőttek. Témaköröket az idei felhívásban sem határoztak meg, és nevezési díj sincs.

Leczo Zoltán, a város marketing- és sajtóreferense hírportálunknak elmondta, tavaly óta korhatárfüggetlen természetfotókkal, valamint utómunkával módosított fotókkal is pályázhatnak az érdeklődők. Egy fotós összesen három képpel vehet részt a megmérettetésen, melyre tavaly óta a verseny honlapján is lehet jelentkezni. A honlapon egyébként a korábbi évadok minden alkotójától megtalálhatók fotók, itt vannak a díjátadókon készült felvételek, a díjnyertes képek, valamint több, mint félszáz Tóthpál-alkotás is.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint a beérkezett pályaműveket ezúttal is szakmai zsűri bírálja el, melynek Nagy Enzoe Zoltán festőművész, Csótó László festő, grafikusművész, Kopasz Viktor képzőművész, Orosz Anikó, Tóthpál Gyula keresztlánya, Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere és Leczo Zoltán újságíró, a verseny ötletgazdája a tagja.

A beküldött felvételekből a szervezők minden ősszel díjkiosztóval egybekötött kiállítást szerveztek, ahol átadták a díjakat, a különböző különdíjakat, tárgynyereményeket, valamint a legjobbnak járó fődíjat. A fotóművész keresztlányai jóvoltából az elmúlt négy évben néhány eredeti Tóthpál Gyula fotó is gazdára talált a nyertesek között. Az idei évben azonban jóval kisebb költségvetésből kell gazdálkodnia a szervezőknek. „A koronajárvány okozta pénzügyi gondok miatt idén sajnos jóval kevesebb jut a díjakra és ajándékokra, de abban bízunk, hogy ez nem szegi kedvét az alkotni vágyóknak. A mostani helyzet megmutathatja, mennyire elhivatottak a fotósok, hogy vajon beérik-e a versenyben való részvétel izgalmával, a győzelem fölötti örömmel és az erkölcsi elismeréssel. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb pályázó esetében ez így van, és ezt már az is mutatja, hogy mostanáig már legalább harminc pályázó küldött be alkotásokat” – jelentette ki a sajtóreferens.

Az elmúlt évad képeiből tavaly a rendezők – a Tempora Orientia Polgári Társulás közreműködésével – egy vándorkiállítást állítottak össze, melyet szerettek volna több közép- és alapiskolába is eljuttatni. A koronajárvány azonban meghiúsította ezt a tervet. A tárlat anyaga a Nagykaposról való hazaérkezése óta Királyhelmecen várja, hogy újabb érdeklődők elé kerüljön. „Szeretnénk, ha a tavalyi tárlat anyaga minél több helyre eljutna, ezért egyelőre nem foglalkozunk érdemben a 2020-as kiállítás anyagának az utaztatásával; eljön annak is az ideje” – közölte Leczo Zoltán.

Az idei évben egészen más formában valósul meg a díjátadó is. A város online szervezi meg a rendezvényt, a nyereményeket pedig eljuttatják a győzteseknek. Amilyen szerény lesz az idei, a szervezők reményei szerint olyan nagy volumenű lesz a jövő évi díjátadó ünnepség. Tóthpál Gyula jövőre lett volna 80 éves, ezért a szervezők 2021-ben kiállítások, workshopok szervezését tervezik, előadókat és ismert fotósokat hívnak meg, valamint jótékonysági árverést szerveznek az előző évek pályamunkáiból. Az árverésből befolyt összeget egy állandó Tóthpál Gyula-kiállításra fordítják.

(bumm, mhk)

Môže Vás to tiež zaujímať...

CHLMECKÉ NÁZORY – KIRÁLYHELMECI NÉZETEK

Like1 Dislike