streda , 5 októbra 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS

Igor Matovič kormányfő a hétfői kormányülést követően ismertetette a húsvéti ünnepek idejére vonatkozó korlátozásokat.  A hétfői kormányülésen elfogadták a válságstáb által vasárnap javasolt intézkedést, amely szerint a húsvéti ünnepek alatt korlátozzák a szabad mozgást április 8. 0:00-tól április 13. 23:59-ig.

Kivételt képeznének azok, akik munkába (ide tartozik a magánvállalkozói tevékenység is), orvoshoz, illetve üzletbe, drogériába, gyógyszertárba, benzinkútra szeretnének menni létfontosságú dolgok végett, állateledelért, továbbá az önkéntesség vagy szomszéd segítése is engedélyezett járáson belül. A természetben is lehet majd tartózkodni a járáson belül – Pozsony és Kassa esetében a városon belül. Nem lehet viszont csoportokban tartózkodni, kivéve a saját családtagokkal, akikkel egy háztartásban élünk. A kivétel vonatkozik a közeli hozzátartozó temetésén való részvételre is.

„Mind egy láthatatlan ellenséggel állunk szemben, és nem tudjuk, ki hordozhatja a vírust“ – kezdte beszédét Matovič, majd hozzátette: mi vagyunk a világon, akik a legintenzívebben használjuk a védőmaszkokat.

„Korántsem mondhatjuk, hogy már csak jobb lesz, mert jön a jó idő. Az, hogy nem nő drámaian a fertőzöttek száma, nem jelenti azt, hogy jól állunk. Sokkal nagyobb lehet a romatelepeken a probléma, mint azt gondoltuk“ – tette hozzá a miniszterelnök.

Matovič elmondása szerint, ha most engedékenyebbek lennének ebben a harcban, akkor nagyon hamar rosszabbra fordulna a helyzet. A kormányfő hangsúlyozta, a szigorú intézkedés célja az emberi életek védelme, és az, hogy ne fertőzzük meg a nagyszülőket és a hozzátartozókat az ünnepek idején sem.

A miniszterelnök közölte, ellenőrzések nélkül nem lenne értelme az intézkedésnek, ezért lehet rá számítani, hogy a szabad mozgás korlátozása idején rendőrök és akár katonák is ellenőrizhetnek a közutakon.

Matovič mindenkit felelősségteljes hozzáállásra szólított fel, hangsúlyozta, csak így győzhetjük le a járványt. 

A rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán tájékoztatott arról, pontosan milyen ellenőrzésekre számíthatunk ezekben a napokban.

– A rendőrök és a katonák minden járművet ellenőrizni fognak, amelyek a járáshatárokon haladnak át első- és másodosztályú közutakon, illetve autópályákon.
– Amennyiben a jármű több járáson is áthalad, sofőrje több ellenőrzésre is számíthat. Az ellenőrzések miatt jelentős torlódások alakulhatnak aki, ezért a rendőrök arra kérik az embereket, hogy tényleg csak elkerülhetetlen esetekben utazzanak egyik járásból a másikba.
– Minden személynek – azoknak is, akikre vonatkozik a kivétel – a járáshatár átlépésekor fel kell mutatniuk a személyi igazolványt, és ha munkavégzés céljából utazik, az érvényes munkaszerződést.
– A rendőrök emellett ellenőrizni fogják azokat a személyeket is, akik közterületeken tartózkodnak, azzal a céllal, hogy kiszűrjék azokat, akik más járásból érkeztek, ezért fontos, hogy mindenki, aki elhagyja a lakhelyét, vigye magával a személyi igazolványát.
– A hatóságok ellenőrizni fogják a rendkívüli intézkedések és a kötelező karantén betartását, megszegésük esetén pedig akár 1659 eurós büntetést is kiszabhatnak. Azok a személyek, akik a lakhelyüket elhagyva nem viselik a védőmaszkot, ezer eurós büntetésre számíthatnak. Arról, hogy az autóban milyen esetekben kötelező a maszkviselés, ITT írtunk bővebben.
– Amennyiben a rendőrök rájönnek, hogy az ellenőrzés során valaki hazudik, például azt állítja, hogy munkába igyekszik, közben pedig bevásárolni igyekszik a szomszédos járásba, visszamenőleg is megbírságolható a rendőrautó fedélzeti kamerájának segítségével.
– A rendőrök a helyszínen minden esetet egyéni elbírálás alá vonnak, és amennyiben bármilyen szabálysértésre, hazugságra fény derül, visszafordíthatják az autót és emellett pénzbírságot is kiszabhatnak.
– A kamionsofőrök az ünnepek idején kivételt kapnak az áthaladásra.

(parameter)

Môže Vás to tiež zaujímať...

VÝZVA – FELHÍVÁS

Žiadame  občanov  rodinných domov, aby do KUKA nádob na komunálny odpad neukladali zelený odpad ako …