utorok , 9 augusta 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / ÚJ INTÉZKEDÉSEK

ÚJ INTÉZKEDÉSEK

A koronavírus terjedését megakadályozó új, központi intézkedések

 1. A szociális szolgáltatásokat végző intézményeket felszólítják, tartsák be a járványügyi előírásokat és a legszigorúbb higiéniai standardokat, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály tagjait megvédjék. Ezeken a helyeken továbbra is tilosak a látogatások.
 2. Az egészségügyi minisztérium gyorsított eljárásban készíti elő a preventív orvosi ellenőrzések elhalasztására vonatkozó módosítást, hogy az embereknek ebben az időszakban ne kelljen feleslegesen vizsgálatra menniük.
 3. A minisztériumok összegyűjtik a határidős intézkedéseket, amelyek elhalaszthatók. Ennek az a célja, hogy az emberek most ne a bürokráciával legyenek elfoglalva.
 4. A szükségállapotot kiterjesztik a szociális otthonokra is a veszélyeztetett korosztály hatékony védelme érdekében.
 5. A Közegészségügyi Hivatal megszünteti a nappali gondozási központok tevékenységét. Ez az intézkedés azokat a nyugdíjasokat érinti, akik naponta bejártak az otthonokba. Mivel veszélyes lehet az oda vezető út is, ezért arra kérik az önkormányzatokat, hogy fordított rendszerben működtessék ezt a szolgáltatást: szükség esetben a gondozók menjenek a nyugdíjasokhoz, segítsenek nekik bevásárolni, intézzék el helyettük a legfontosabb teendőket.
 6. Gyorsított eljárásban benyújtanak egy törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a válság idején a közhivatalok felhasználhassák a telekommunikációs szolgáltatók lokalizációs (helymeghatározási) adatait.
 7. Meghatároznak bizonyos kórházakat az országban, amelyek kizárólag a koronavírusos esetekkel fognak foglalkozni, máshonnan kivonják ezeket az eseteket.
 8. Az egészségügyi minisztérium tárgyal az egészségügyi biztosítókkal, hogy garantálják a rendelők minimális bevételét. Ezzel azt kívánják elérni, hogy a rendelőknek ne kelljen bezárniuk akkor sem, hogy ha nem tudnak fogadni a rendelők anyagi fenntartásához szükséges pácienst.
 9. A közegészségügyi hivatal javaslata alapján vasárnaponként zárva lesz minden élelmiszerüzlet, drogéria, újságárus, állateledel-kereskedés. Ennek célja, hogy ez idő alatt alapos fertőtlenítéseket végezhessenek, illetve pihenjenek az alkalmazottak, akik Matovič szerint „a válság során az első sorban harcolnak”.
 10. Minden üzletben, ami nyitva tart, reggel 9 óra és déli 12 óra között elsőbbséget élveznek a nyugdíjas vásárlók.
 11. A közlekedési minisztérium döntése értelmében felfüggesztik a diákok ingyenes vonatközlekedését az iskolazár idejére. Ennek célja, hogy a diákok ne utazzanak, hanem maradjanak otthon.
 12. A kormány, a válságstáb és a közegészségügyi hivatal felszólítja a nyugdíjasokat, hogy ne utazzanak tömegközlekedéssel, csak elengedhetetlen alkalmakkor használják. például orvoslátogatáskor. Matovič megjegyezte, még ebben az időszakban is nagyon sok nyugdíjas él az ingyenes vonatozás lehetőségével – múlt szombaton például tele voltak a Pozsonyból Tátrába tartó vonatok. „100-szor halálosabb az idősekre ez a betegség, mint a fiatalokra” – hangsúlyozta Matovič, és kéri a nyugdíjasokat, hogy tartsák be ezt a saját egészségük érdekében.
 13. Felszólítják továbbá a nyugdíjasokat, hogy kizárólag elengedhetetlen esetekben hagyják el a lakásukat-házukat (kutyasétáltatáson, bevásárláson, orvoslátogatáson kívül ne). Lehetőség szerint a háziállatot is próbálják meg más gondjára bízni. Lehetőleg a családtagokkal se találkozzanak személyesen. Matovič bízik benne, hogy betartják ezeket az óvintézkedéseket, ellenkező esetben azonban fennáll a lehetősége, hogy kijárási tilalmat rendelnek el a rizikós csoportok számára.
 14. Felszólítják a településeket, hogy elegendő telefonvonalat biztosítsanak, amelyeken lehetővé teszik a nyugdíjasok számára az élelmiszer-házhozszállítást. Matovič arra kérte az önkormányzatokat, hogy vegyék ki a részüket a koronavírus elleni harcból.
 15. A külügyminisztérium azt a feladatot kapta, hogy 20 más ország intézkedései alapján elemezze és dolgozza ki, hogy mely intézkedések működnek jól külföldön. Figyelni kell, mit tesznek, akik a legjobban kezelik a helyzetet, és melyek azok az intézkedések, amelyek helytelenek.
 16. Mindenhol el kell hangozniuk a fontos információknak – erre kéri a kormány a kereskedelmi csatornákat, rádiókat, internetes portálokat.
 17. Az igazságügyi minisztérium egy gyorsított eljárásban készülő törvényjavaslattal lehetővé teszi, hogy a közjegyzőkre és az ügyvédekre ne vonatkozzon a szolgáltatásokra érvényes kényszerszünet.
 18. A bíróságokon elrendelt kényszerszünet miatt a március 12. és az április 30. közti időszakban nem telnek a jogi-bírósági lépések határidői.
 19. Április 30-ig felfüggesztik az árveréseket és a vagyoni végrehajtásokat.
 20. A rendőrség a katonaság asszisztálásával fogja fenntartani a közrendet azoknál a kórházaknál, ahol eddig problémát jelentett az érkező páciensek és hozzátartozóik által tanúsított bármilyen típusú felelőtlen viselkedés.
 21. A Központi Válságstáb 200-ezer koronavírus-teszt (nem a kevésbé megbízható gyorstesztről van szó) beszerzésével bízza meg a kormányt. Ezekből jelenleg alig 3 ezerrel rendelkezik az állam.
 22. A tesztek beszerzését követően minden kórháznál, ahol a koronavírus kapcsán tesztelik a gyanús eseteket, lehetővé teszik az ún. „drive-through” mintavételt. Így a potenciális fertőzötteknek nem kell belépniük a kórházakba, a mintavétel során a gépkocsijukban maradhatnak. Egy ilyen drive-through állomás napi 70 mintavételt tud elvégezni.
 23. A kormány azonosítja azon gyógyszereket és védőfelszereléseket, amelyek elengedhetetlenek a hazai betegellátáshoz, és rendelkezik arról, hogy ezeket az eszközöket ne lehessen külföldre exportálni.
 24. A védelmi minisztérium nyilvántartásba veszi azokat a katonákat, akiket rövid időn belül egészségügyi szolgálatra lehet átképezni, esetleg már rendelkeznek ilyen képesítéssel, hogy ha esetleg szükség volna rájuk, azonnal bevethetők legyenek.
 25. A Közegészségügyi Hivatal rendelkezése szerint minden közterületen, hivatalban és üzlethelyiségben kötelező lesz a maszk viselése. Tehát ha valaki elhagyja otthonát, azt csak maszkban – vagy más, az orr és a száj eltakarására alkalmas ruhaneműt viselve – teheti.
 26. Sorakozáskor – legyen szó kültérről vagy beltérről – kétméteres távolságot kell tartani egymás között.
 27. Március 30-tól (hétfő) a Közegészségügyi Hivatal rendelkezése szerint a gyárakba, kórházakba, vagy a nyitva tartó üzlethelyiségekbe történő belépés előtt kötelező lesz megmérni a dolgozók, páciensek, vásárlók testhőmérsékletét.
 28. A közszolgálati televízió lehetővé teszi, hogy minden nap lehessen közvetíteni egy szentmisét az RTVS valamelyik csatornáján.
 29. A közlekedésügyi és távközlési minisztérium egyeztetésbe fog a mobilszolgáltatókkal annak érdekében, hogy az állami szervek ingyenesen SMS-üzenetet tudjanak küldeni bizonyos célcsoportok – pl. nyugdíjasok – számára.
 30. Tervezik, hogy a krízishelyzetben minden – az állam vagy jótékonysági szervezet – által importált szükségcikk mentesüljön a vám és az ÁFA alól.
 31. Mivel a cseh kormány megtiltotta a Darunavir és a Ribavinir nevű gyógyszerek exportját, és ez az intézkedés Szlovákiát is érinti, az ügyben tárgyalásokat kezdeményeznek a cseh kormánnyal.
 32. A kulturális, sport-, vagy bármely közösségi rendezvények szervezése továbbra is – visszavonásig – tilos.
 33. A taxisok továbbra sem végezhetnek személyszállítást, kizárólag áruszállítással foglalkozhatnak.

 

Môže Vás to tiež zaujímať...

HAVÁRIA – CSŐTÖRÉS

Východoslovenské vodárne a.s., oznamuje občanom , že 3. augusta 2022 na ul. Hlavná od starého …