streda , 6 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Správy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Több mint 2 millió eurót nyerhet fejlesztésekre Királyhelmec

Újabb beruházások valósulhatnak meg pályázati forrásokból

2020. január 31. péntek – 13:00
Több projekt megvalósításához adott be nemrégiben támogatási igényt a Királyhelmeci Önkormányzat.

Pataky Károly polgármester tájékoztatása szerint tavaly újabb pályázati kérelmet nyújtottak be a szelektív hulladék tárolására alkalmas gyűjtőudvar létrehozására. Amennyiben a projekt sikeres lesz, a 357 329,71 eurós támogatás a létesítmény megépítését, valamint a szükséges gépek és berendezések beszerzését teszi lehetővé. A beruházás összköltsége 376 136,54 euró. Tavaly szeptemberben az önkormányzat beadott egy közel 750 ezer eurós pályázatot, mely révén – amennyiben sikeres lesz – több kilométernyi út- és járdaszakasz felújítására, sőt új útszakasz kiépítésére is lehetőség nyílik.

Tavaly decemberben Királyhelmec magyarországi partnereivel az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program II. felhívásában két pályázati kérelmet nyújtott be. Az első, infrastrukturális beruházásra épülő projekt – melynek vezető partnere a Sárospataki Kollégium – összköltsége 1 319 996,20 euró. A városunkat érintő rész összköltsége 758 451,13 euró. A támogatás a Lorántffy-kastély komplex rekonstrukcióját, valamit az épület előtt lévő park revitalizációját tenné lehetővé. A másik ilyen pályázatot a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulással közösen nyújtotta be Királyhelmec. Ennek keretében egyebek mellett két pályázatíró iroda és egy ún. CBC titkárság létrehozását, valamint a két település kommunikációs infrastruktúrájának közös fejlesztését tervezik megvalósítani. A fejlesztés összköltsége 400 ezer euró, amelyen a partnerek egyenlő arányban osztoznak.

Pataky Károly továbbá elmondta, a város decemberben egy újabb városi ingatlan, a Hunyadi utcai alapiskola épületének felújítására pályázott. Legutóbb hasonló sikeres pályázat révén újulhatott meg a Kossuth utcai óvoda épülete, valamint az ún. „OPP” irodai épület. Amennyiben ez a kérelem is sikeres lesz, a támogatás összegéből a Helmeczy Mihály Alapiskola nyílászáróinak – összesen 169 ablak és ajtó – cseréje valósulhatna meg. A projekt összköltsége 191 100 euró, a pályázónak a költségek 5 %-át kell saját forrásból biztosítania.

A Kisebbségi Kulturális Alaphoz idén is több támogatási kérelmet nyújtott be a város. A Színházi kavalkádra 10 ezer, a Helmecre Hangolva elnevezésű majális ünnepségre 5 ezer, a Helmec Kincsei nevet viselő gyereknapi rendezvényre 4 700 eurót, a Bodrogközi Kulturális Fesztivál megszervezésére pedig 14 ezer eurót kérvényeztek. Utóbbi rendezvény kapcsán a megyéhez is küldött 6 ezer eurós kérelmet a város.

A bodrogközi településen folyamatosan jelentős beruházások valósulnak meg pályázati támogatásból. Tavaly szeptemberben fejeződtek be a csatornahálózat kiépítésével kapcsolatos munkálatok. Ez volt a város eddigi legnagyobb volumenű, 18 426 084 eurós beruházása. Idén fejeződik be a szabadtéri színpad felújítása, amelyre 700 ezer eurós állami támogatást nyertek. A kultúrház épületének teljes rekonstrukciójának munkálatai is befejeződnek 2020-ban; a fejlesztés  514 356 euró támogatásból valósult meg.

A civil rendfenntartó szolgálat létszámának bővítésére elnyert 279 719 eurós támogatásból tavaly júliustól a 6 már meglévő mellett további 6 polgárőrt foglalkoztathatnak. Egy újabb Multicar megvásárlását tette lehetővé a további, 180 ezer eurós támogatás. Az egyik irodaépület felújítására 190 ezret költhettek. Sikeres pályázat révén megújult a sportpálya egyik lelátója (az elnyert 10 ezres támogatást a város 20 ezer euróval kibővítette). A szlovák alapiskola éttermének bővítésére 15 ezer euró támogatást nyert a város. Pataky Károly elmondta, továbbra is keresik a lehetőségeket újabb fejlesztések megvalósítására, ezért az idei évben megjelenő további pályázati felhívásokra is reagálni fognak.

(bumm, mhk)

Môže Vás to tiež zaujímať...

CHLMECKÉ NÁZORY – KIRÁLYHELMECI NÉZETEK

Like1 Dislike