pondelok , 3 októbra 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

RÉGIÓ

Fél évet késik a királyhelmeci amfiteátrum felújítása

KIRÁLYHELMEC | Módosul Királyhelmec városa és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum határon átnyúló – nagyrészt uniós támogatásból finanszírozott – közös pályázatának megvalósítási határideje. Késnek a szabadtéri színpad munkálatai.
Németi Róbert

2019. december 9. 13:30

Közel 2 milliós fejlesztés

„A tárca október 18-án eleget tett a kérésnek. Az 1 931 521,14 euró összköltségű fejlesztéshez a pályázók összesen 1 641 792,96 euró támogatást kaptak, melyből Királyhelmecen a Csonkavár szabadtéri színpadának komplex rekonstrukciójára 711 436,61 eurót fordíthatnak. A pályázók a költségek 5-5%-át saját forrásból állják, a fennmaradó részt pedig Királyhelmec, mivel utófinanszírozott projektről van szó, áthidaló kölcsönből álljaˮ – nyilatkozta Mórocz Péter. Mint kiderült, az elszámolásra negyedévenként kerül sor, ilyenkor az azt megelőző időszak dokumentált és jóváhagyott költségeit igényelhetik vissza az irányító hatóságtól.

Átfogó felújítás

A beruházás során egyebek mellett felújítják az öltözőket, egy új épületet emelnek, melyben mosdók, tálaló és egy nagyobb tárgyaló kap helyet, de a színpad befedését, a nézőtér modernizációját, valamint a parcella körbekerítését is ebből a támogatásból fedezik. E mellett – a projekt keretében – a régióban tematikus tanösvényeket alakítanak ki, workshopokat és különböző kulturális rendezvényeket szerveznek. Az osztályvezető elmondta, a város – a kialakult helyzet adta lehetőséggel élve – módosította az itt folyó munka határidejét. Az építési munkálatok során komoly problémát okozott, hogy néhány hete az építési területen található villanyvezetékek jelentős részét megrongálták, illetve ellopták. Az elkövetőt – aki több ezer eurós kárt okozott – a rendőrségnek rövid időn belül sikerült elfognia.

Vizuális dopping

Az amfiteátrum befogadóképessége, mely ezer fő, nem változik, de új vizuális élményben és nagyobb komfortban részesülnek a látogatók. „Mivel az előző évek tapasztalatai szerint az amfiteátrum maximális kapacitása évente átlagosan 1- 2 alkalommal van kihasználva, nem láttuk értelmét a férőhely bővítésének. Pontosan ezért a következő időszakban azt szeretnénk elérni, hogy a Csonkavár és környéke ne csak évente egyszer legyen kihasználva, hanem minél több rendezvénynek adjon helyet. Azt, hogy ezekre mennyire lesz igény, az idő eldönti” – tudatta korábban lapunkkal a városi hivatal munkatársa.

Môže Vás to tiež zaujímať...

OZNÁMENIE – ÉRTESÍTÉS

Žiadame občanov, aby ku kontajnerom na komunálny a separovaný  odpad neukladali objemný odpad ako koberce, WC …