štvrtok , 7 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Hamarosan megoldódhat a kóbor kutya-probléma Királyhelmecen

A városi rendőrök is végezhetik az állatok befogását

2019. december 5. csütörtök – 14:00
A hatékonyabb eljárástól a probléma megszűnését remélik, emellett szigorodnak a felelőtlen állattartók elleni intézkedések is a bodrogközi kisvárosban.

BUMM-HÍR

Királyhelmecen évek óta nagy gondot jelentenek az utcákon és a kertövezetben szabadon csatangoló ebek. Pataky Károly polgármester elmondta, a városban kószáló kóbor kutyákat korábban havonta egyszer, megfelelő díjazás ellenében egy tőketerebesi állatbefogó szállította el, az utóbbi 3-4 évben pedig a nagykaposi állatbefogó céggel kötöttek szerződést. Mivel azonban mindkét cég számos településen látja el a feladatát, és Királyhelmecen csak havonta egy-két alkalommal végezték a kóbor ebek begyűjtését, így munkájuk nem bizonyult túl hatékonynak.

„A városvezetés célja, hogy mindenki biztonságban érezze magát a városban, ezért több döntés született az állatok befogásával és a felelőtlen állattartással kapcsolatban. A városi rendőrök közül ketten elvégeztek egy tanfolyamot, így rövidesen ők is elláthatják az ebrendészeti feladatokat. Az önkormányzat a munkájukhoz minden szükséges eszközt biztosít. Az, hogy az állatokat a városi rendőrök is befoghatják, nemcsak hatékonyabb eljárás, hanem külön pénzébe sem kerül a településnek. Az elsőrendű cél, hogy a Királyhelmec utcáin kóborló gazdátlan ebek lehetőleg mindegyikét befogják, és ezáltal a városban ez a probléma megoldódjon” – mondta a polgármester.

A rendőrparancsnoktól megtudtuk, hogy az ebtulajdonosok egy része nem tartja be a helyi állattartási rendeletet és az állatvédelmi törvényt. Sokan póráz nélkül sétáltatják a négylábúakat, illetve szabadjára engedik a városban. „A kutyáknak csak egy része gazdátlan. Az utcán kóborló állatok zavarják a lakókat, közparkokban, tereken piszkítanak, széthúzzák a hulladékgyűjtő edényből a hulladékot és még sorolhatnánk” – közölte a rendőrparancsnok. Kitért arra is, hogy nem célszerű ismeretlen, oltatlan és nem kiszámítható természetű kutyával kontaktusba kerülni, ilyen esetekben ajánlott a városi rendőrséget értesíteni. A rendőrfőnök hangsúlyozta: a közvetlen problémát ugyan az ebek okozzák, a háttérben azonban a legtöbbször a felelős állattartás hiánya áll. Ennek visszaszorítása érdekében az önkormányzat szorgalmazza, hogy szigorúbb hatósági figyelem jusson az állattartókra, akik mostantól gyakoribb ellenőrzésre számíthatnak.

„Sok szabadon futkosó ebnek van egyébként gazdája, de ezek többnyire el vannak látva chippel. Mivel már rendelkezünk leolvasóval, így a chippel ellátott ebek esetében könnyen azonosítható a tulajdonos” – árulta el Jozef Kalapos. Hozzátette, munkájuk során nem csak a kóbor ebeket, de bárki kutyáját ellenőrizhetik. Akár sétáltatás közben is meglephetik az ebtartókat. Amennyiben kiderül, hogy egy magánszemély által tartott kutya nem rendelkezik mikrochippel és a veszettség elleni oltást is elmulasztotta, 50 eurótól 800 euróig terjedő büntetést szabhatnak ki, jogi személynél akár 3500 euróig terjedhet a büntetés nagysága. Nem érdemes tehát elhanyagolni a kutyatartással kapcsolatos kötelességeket, főleg, hogy egy kutyatulajdonost akár több alkalommal is ellenőrizhetnek, így további büntetések befizetése már jóval többe kerülhet számára, mint az egyszerű csipbeültetés és az adó befizetése.

(bumm, mhk)

Môže Vás to tiež zaujímať...

OZNÁMENIE – ÉRTESÍTÉS

Oznamujeme občanom, že dňa 17. júna 2022 (v piatok) sa v rámci separovaného zberu odpadu uskutoční …