štvrtok , 7 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Správy / NAPÍSLAI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSLAI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Átadták a fotópályázat díjait Királyhelmecen

Huszonhét díjat osztottak ki a Tóthpál Gyula Fotópályázat résztvevői között

2019. november 18. hétfő – 13:13
Több mint 170 érdeklődő részvételével rendezték meg november 15-én a Tóthpál Gyula emlékére meghirdetett fotópályázat díjátadóját.

BUMM-HÍR

A Királyhelmeci Városi Hivatal nagytermében megtartott eseményen a fotópályázat minden résztvevője oklevelet kapott, számos különdíjat adtak át, valamint a hat kategória helyezettjei és győztesei is átvehették az elismeréseket. Királyhelmec városa negyedszer hirdette meg a versenyt, hogy így tisztelegjen a szlovákiai magyar fotográfia egyik legismertebb alakjának emléke előtt. A megmérettetésre életkor szerint négy kategóriában nevezhettek a fotósok: külön a 7–10 és a 11–14 éves gyerekek, a 21 évnél nem idősebb fiatalok, valamint a felnőttek. Idén először a természetfotókat és az utómunkával módosított fotókat is külön kategóriába sorolták. Egy fotós legfeljebb három képpel pályázhatott.  A versenybe mobiltelefonnal készített fotókkal is lehetett nevezni.

Leczo Zoltán, a verseny ötletgazdája, a Királyhelmeci Városi Hivatal marketing- és sajtóreferense hírportálunknak elmondta, a pályaművek többsége a bodrogközi és az Ung-vidéki településekről érkezett, de Magyarországról, Romániából, Kárpátaljáról, Ausztriából, Angliából és a Vajdaságból is küldtek alkotásokat. Tavaly 86 fotós küldte be alkotásait, idén rekord számú nevezés érkezett a fotópályázatra: 103 fotós nevezett közel 300 fotóval. A beküldött felvételeket hatfős szakmai zsűri értékelte, melynek Nagy Enzoe Zoltán, Csótó László és Kopasz Viktor képzőművészek, Orosz Anikó, Tóthpál Gyula keresztlánya, Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere és Leczo Zoltán újságíró (a verseny ötletgazdája) volt a tagja. A díjátadóval egybekötött tárlaton minden alkotótól legalább egy fotót kiállítottak.

A versenyre benevezett képekből rendezett kiállítás ezúttal sem sokáig marad a városi hivatal nagytermében. A héten a tárlat Nagykaposra „utazik”, ahol a helyi művelődési központban lesz látható. Ezt követően a kiállítást – a szervezők szándékai szerint – a hazai és a külföldi oktatási illetve kulturális intézmények egy részébe is eljuttatják.

„Az előző években a pályázatra nevező összes alkotótól felkerült legalább egy fotó a verseny honlapjára, és ehhez a hagyományhoz a megnövekedett létszám ellenére is tartottuk magunkat. Az idei díjkiosztó rendezvényen meghirdettük a 2020-as évi fotópályázatot, amely az eddigieknél nagyobb volumenű lesz, hiszen Tóthpál Gyula jövőre lett volna 80 éves. Kiállítások, workshopok szervezését tervezzük, előadókat és ismert fotósokat hívunk meg, valamint jótékonysági árverést szervezünk az előző évek pályamunkáiból. Az árverésből befolyt összeget egy állandó Tóthpál Gyula-kiállításra fordítjuk – közölte Leczo Zoltán.

(bumm, mhk)

Môže Vás to tiež zaujímať...

CHLMECKÉ NÁZORY – KIRÁLYHELMECI NÉZETEK

Like1 Dislike