streda , 18 mája 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Správy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Minden eddiginél több nevezés érkezett a Tóthpál Gyula Fotópályázatra

Huszonhét díjat osztanak ki idén a novemberi díjkiosztó ünnepségen Királyhelmecen

2019. október 8. kedd – 10:00
Negyedszer mérettetnek meg az alkotók a királyhelmeci fotóversenyen. A zsűri szerint a beérkezett közel 300 fotó között profi alkotások is akadnak.

BUMM – HÍR

A korábbi évekhez képest idén jóval többen neveztek be a Tóthpál Gyula Fotópályázatra – 103 fotós kb. 300 fotóját értékelte a zsűri. Leczo Zoltán, a verseny ötletgazdája, a Királyhelmeci Városi Hivatal marketing- és sajtóreferense hírportálunknak elmondta, a pályaművek többsége a bodrogközi és az Ung-vidéki településekről érkezett, de Magyarországról, Romániából, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is küldtek alkotásokat. „A verseny színvonala évről évre emelkedik, és ez igazán nagy örömmel tölt el, ahogy az is, hogy ebben az évben minden kategóriába érkezett nevezés (volt olyan év, hogy a 7-10 évesek kategóriájába egy fotó se érkezett, idén ebben a kategóriában öt pályázó indult).

A pályaműveket illetően ezúttal is nagyon sokszínű a paletta – a modern technikával készült fotóktól kezdve a fekete-fehér képekig sokféle stílusban érkeztek érdekes fotók, melyek között több kiemelkedő, sőt profi alkotás is akad. Az idei verseny újítása a természetfotó és az utómunkával módosított fotó kategóriája volt, amely teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeinket, hiszen ide érkezett a legtöbb pályamű” – közölte Leczo Zoltán, aki a zsűri elnökeként természetesen a fotók elbírálásánál is jelen volt.

Míg 2016-ban 34-en, 2017-ben 28-an, tavaly pedig 85-en pályáztak, idén 103-an neveztek be a versenybe. A nevezők között egyre több a gyerek és a fiatal, de volt olyan pályázó is, aki már betöltötte a 60. életévét. „A kiemelkedő alkotásoknak köszönhetően az idei értékelésnél nem volt nehéz dolgunk, a zsűritagok ezúttal szinte mindenben egyetértettek. Nagy könnyebbséget jelentett, hogy Csótó László és Nagy Enzoe Zoltán képzőművészek mellett idén Kopasz Viktor, Prágában élő  fotóművész is személyesen részt tudott venni az értékelésen, így a szakmai kérdések tisztázása gyorsabb és egyszerűbb volt. Egyes alkotások láttán szinte megdöbbentünk, és a felnőttek között akad olyan pályázó, akinek – mivel minden megmérettetésre benevezett – nyomon követhető volt a fejlődése” – jegyezte meg Leczo Zoltán.

A Tóthpál Gyula Fotópályázatba postai úton és online is van lehetőség alkotásokat küldeni. A legtöbb pályázat idén a verseny honlapjára (www.tpgy.eu) érkezett, amelyen egyébként az elmúlt évek pályamunkái mellett az eddigi díjátadó ünnepségekről készült felvételek, valamint a versennyel kapcsolatos összes információ megtalálható. „Az előző években a pályázatra nevező összes alkotótól felkerült legalább egy fotó a honlapra, és ehhez a hagyományhoz, a megnövekedett létszám ellenére is tartottuk magunkat. A nyertes képek mellett így idén is minden pályázó legalább egy fotója biztosan felkerül a honlapra, melyek a verseny díjátadójának napjától lesznek megtekinthetők a világhálón. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a pályázók a nevezéssel hozzájárulnak fotóik propagációs célú felhasználásához a fotópályázattal, illetve Királyhelmeccel vagy a tájegységgel kapcsolatban.” – tájékoztatott Leczo Zoltán.

A díjátadó ünnepséget november 15-én szervezik meg a városháza nagytermében. Idén hat kategória győzteseit jutalmazzák a rendezvényen, ahol a különdíjakkal együtt 27 díjat osztanak ki a pályázók között. Tavaly a fődíj, a hagyományoknak megfelelően – Orosz Anikónak, Tóthpál Gyula egyik keresztlányának jóvoltából – egy eredeti Tóthpál-fotó volt, a felnőttek versenyében díjazottak pedig Nagy Enzoe Zoltán és Csótó László képzőművész alkotását vihették haza. A királyhelmeci városvezetésnek, az önkormányzati képviselők felajánlásának, valamint a Tempora Orientia – A jövő nemzedékek polgári társulásnak köszönhetően a fotópályázat díjazottjai idén is értékes nyereményeket kapnak.

A beérkezett pályaművekből a szervezők minden éven kiállítást rendeznek. A tárlat anyagát a környező falvakban is bemutatják – tavaly egyebek mellett Bélybe, Buzitára, Bodrogszerdahelyre és Nagykaposra is eljutott a kiállítás. „Ezúttal szeretnénk szélesebb körben bemutatni a fotóverseny nyertes alkotásait. Magyarországi helyszínekre, testvérvárosokba, nagyobb szlovákiai városokba szeretnénk eljuttatni a tárlatot. Az idei díjkiosztó rendezvényen meghirdetjük a 2020-as évi fotópályázatot, amely az eddigieknél nagyobb volumenű lesz, hiszen Tóthpál Gyula jövőre lett volna 80 éves. Kiállítások, workshop szervezését tervezzük, előadókat és ismert fotósokat hívunk meg, valamint jótékonysági árverést szervezünk az előző évek pályamunkáiból. Az árverésből befolyt összeget egy állandó Tóthpál Gyula-kiállításra fordítjuk” – zárta Leczo Zoltán.

(bumm, mhk)

Môže Vás to tiež zaujímať...

OZNÁMENIE – ÉRTESÍTÉS

Oznamujeme občanom, že dňa 29. apríla 2022 (v piatok) sa v rámci separovaného zberu odpadu uskutoční …