štvrtok , 7 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Správy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Újabb út- és járdafelújítást terveznek Királyhelmecen

Egy nagyobb felújításra adott be pályázatot a város

2019. október 30. szerda – 17:00
Az elkövetkező években fokozatosan újíttatnák fel Királyhelmecen a megrongálódott utakat és járdákat.

BUMM-HÍR

Királyhelmecen az elmúlt hónapokban viszonylag jelentős út- és járdafelújítás zajlott. Ezek a munkálatok a csatornahálózat építésével és bővítésével voltak kapcsolatosak. Pataky Károly polgármester hírportálunknak elmondta, a város vezetésének sok esetben sikerült elérnie, hogy a beruházás során felbontott felületeket ne részleteikben, hanem teljes szélességükben burkolják újra. Ilyen aszfaltozás azonban csak azokban a városrészekben folyhatott, amelyekben a csatornahálózattal kapcsolatos fejlesztés valósult meg. Ezek költségeit, néhány kivételtől eltekintve a beruházó, a vízművek állta.

A polgármester tájékoztatása szerint a minél jobb eredmény elérése érdekében a munkálatokat kivitelező cég számára a város 101 039,74 eurót biztosított, melyből a Stadion utca újulhat meg. A közeljövőben a Géresi utcában található járda felújításához a település 8 346,96 euró értékben járul hozzá, a Bolyi és a Rázus utca kereszteződésénél végzett munkálatokhoz pedig további 193,02 eurót biztosít. Hamarosan a régi temető bejáratánál lévő terület is új burkolatot kap, mely fejlesztés költsége eléri a 16 315,62 eurót, melyet a város szintén saját forrásból fedez.

„A város vezetése tisztában van azzal, hogy a település jó részén az utak és a járdák felújítása szükségszerű lenne, ám ennek egyik legfőbb oka, hogy ezeket az állagmegóvó és restaurációs munkálatokat az elmúlt évtizedekben, ilyen vagy olyan okokból, nem végezték el. Ez év szeptemberében a város egy komplex projekttel hozzájárulást igényelt járda- és útfelújításhoz, illetve -építéshez. A 743 037,16 euró összköltségű fejlesztés keretében a Kaposi, a Fő, a Mécs László, a Lorántffy Zsuzsanna, a Rákóczi, a Mailáth, a Kossuth és a Hunyadi utcákban újítanánk fel a járdákat, új járdaszakasz épülne a Vásártér utcában, útfelújításra pedig a Mécs László, a Kórház és a Helmeczy Mihály utcákban kerülne sor. Ezeknek a szakaszoknak a kijelölése a hatályos szabályozás és a támogatás odaítélésének feltételei alapján történt. A projekt önrésze, melyet a város áll, 37 151,86 euró. A település vezetésének feltett szándéka, hogy az elkövetkező években – anyagi lehetőségei szerint – fokozatosan felújíttatja Királyhelmecen az összes olyan út- és járdaszakaszt, melyek állapota ezt indokolttá teszi” – mondta Pataky Károly.

„Nemrégiben a Rákóczi utcán szerettük volna felújítani a járdákat, melyeket felfeszítenek a nagyra növő, helytelenül ültetett fák. Ezek a helyi szakközépiskola előtt futó járda szorításában növekszenek, erős gyökereik pedig szinte mindenhol felpúposították a járdát, mely emiatt évek óta szinte használhatatlan. Teljesen nyilvánvaló, hogy a fák eltávolítására van szükség, ám az ott élők egy része nem egyezett bele abba, hogy a gondot okozó fákat kivágjuk, így a járda felújítását sajnos nem tudtuk megoldani” – magyarázta a polgármester.

Királyhelmecen egyébként jelenleg több nagyobb volumenű fejlesztés zajlik. A csatornahálózat építésével kapcsolatos munkálatok épp a napokban értek az utolsó fázisukba. A szabadtéri színpad rekonstrukciója még idén, a kultúrház épületének komplex felújítása pedig jövőre fejeződik be. Napokon belül befejeződik egy irodaház felújítása, melyre a város 190 ezer eurós támogatást nyert el. Az összeget az épület hőszigetelésére és a nyílászárók cseréjére fordítják, ami a létesítmény energiafelhasználásának csökkentését eredményezi. Az irodaház felújításával, korszerűsítésével kapcsolatban további tervek is vannak, melyeket a város szintén pályázati pénzekből szeretné megvalósítani.

(bumm, mhk)

Môže Vás to tiež zaujímať...

CHLMECKÉ NÁZORY – KIRÁLYHELMECI NÉZETEK

Like1 Dislike