streda , 14 apríla 2021
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / PRIESKUM – FELMÉRÉS

PRIESKUM – FELMÉRÉS

A régiók és a nemzeti indentitás

A régiót nemcsak a tér határozza meg, hanem az idő és a történelem:egy adott térben az ott zajló társadalmi és gazdasági folyamatok hatására minden régió alakul, változik. A régiók tehát állandóan változnak, születnek, átalakulnak, sikeresek lesznek, majd elbuknak.Következésképpen a társadalom regionális felfogása is folyamatosan változik. Ahogy folyamatosan változik az egyének nemzeti identitástudata is, ugyanis az egy igen bonyolult folyamat eredménye, mivel az nem születik az emberrel, a nemzeti identitás egy élő és formálódó folyamat eredménye. Mindenki embernek születik, majd a szocializáció során környezeti hatások különböző tényezőinek köszönhetően kialakul, a környezeti hatások következtében állandóan változik, egyszer erősödik,egyszer gyengül.

2021-ben népszámlálás lesz Szlovákiában, ahol a szlovákiai magyar közösség lélekszáma megmérésre kerül, s annak tükrében aztán a szlovákiai magyarok hétköznapjai jelentősen változhatnak (pl. számos nyelvi jog a lakónépességen belüli arányszámhoz van kötve). Ennek kapcsán Lelkes Gábor, dunaszerdahelyi közgazdász és régiófejlesztő egy kutatás keretében azt vizsgálja, hogy a szlovákiai magyarok nemzeti identitása a gazdasági és szociális környezet függvényében miként változik. A nemzeti identitás, mint egy élő és formálódó folyamat hogyan nyilvánul meg a szlovákiai magyarok hétköznapjaiban, befolyásolja e azt a földrajzi fekvés, a falvak és városok gazdasági fejlettsége, az életmód. A kutatás eredményeképpen kirajzolódik majd egy kép arról, hogy az identitás és a magyar nyelv használata, a gazdasági és a migrációs folyamatok milyen jellegben vannak jelen a szlovákiai magyarok életében.

Amennyiben szeretne bekapcsolódni az anonim kutatásba, a kérdőív elérhető itt:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdCphwgmHpQDAw9DahP5o3fGym6JzBFMBiSgxXDdRAI203ymw/viewform?vc=0&c=0&w=1

A kutatást a Kisebbségi Kulturális Alap (Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Cukrová 14, 811 08 Bratislava, www.kultminor.sk) támogatja.

 

Môže Vás to tiež zaujímať...

SODB

Sčítanie obyvateľov je kľúčovým štatistickým zisťovaním, pretože podľa počtu obyvateľov zo zdrojov Štatistického úradu SR sa …