utorok , 9 augusta 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / PRIESKUM – FELMÉRÉS

PRIESKUM – FELMÉRÉS

A régiók és a nemzeti indentitás

A régiót nemcsak a tér határozza meg, hanem az idő és a történelem:egy adott térben az ott zajló társadalmi és gazdasági folyamatok hatására minden régió alakul, változik. A régiók tehát állandóan változnak, születnek, átalakulnak, sikeresek lesznek, majd elbuknak.Következésképpen a társadalom regionális felfogása is folyamatosan változik. Ahogy folyamatosan változik az egyének nemzeti identitástudata is, ugyanis az egy igen bonyolult folyamat eredménye, mivel az nem születik az emberrel, a nemzeti identitás egy élő és formálódó folyamat eredménye. Mindenki embernek születik, majd a szocializáció során környezeti hatások különböző tényezőinek köszönhetően kialakul, a környezeti hatások következtében állandóan változik, egyszer erősödik,egyszer gyengül.

2021-ben népszámlálás lesz Szlovákiában, ahol a szlovákiai magyar közösség lélekszáma megmérésre kerül, s annak tükrében aztán a szlovákiai magyarok hétköznapjai jelentősen változhatnak (pl. számos nyelvi jog a lakónépességen belüli arányszámhoz van kötve). Ennek kapcsán Lelkes Gábor, dunaszerdahelyi közgazdász és régiófejlesztő egy kutatás keretében azt vizsgálja, hogy a szlovákiai magyarok nemzeti identitása a gazdasági és szociális környezet függvényében miként változik. A nemzeti identitás, mint egy élő és formálódó folyamat hogyan nyilvánul meg a szlovákiai magyarok hétköznapjaiban, befolyásolja e azt a földrajzi fekvés, a falvak és városok gazdasági fejlettsége, az életmód. A kutatás eredményeképpen kirajzolódik majd egy kép arról, hogy az identitás és a magyar nyelv használata, a gazdasági és a migrációs folyamatok milyen jellegben vannak jelen a szlovákiai magyarok életében.

Amennyiben szeretne bekapcsolódni az anonim kutatásba, a kérdőív elérhető itt:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdCphwgmHpQDAw9DahP5o3fGym6JzBFMBiSgxXDdRAI203ymw/viewform?vc=0&c=0&w=1

A kutatást a Kisebbségi Kulturális Alap (Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Cukrová 14, 811 08 Bratislava, www.kultminor.sk) támogatja.

 

Môže Vás to tiež zaujímať...

HAVÁRIA – CSŐTÖRÉS

Východoslovenské vodárne a.s., oznamuje občanom , že 3. augusta 2022 na ul. Hlavná od starého …