streda , 6 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Správy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Ingyen osztják a komposztáló ládákat Királyhelmecen

A családok többsége örömmel fogadja a komposztáló edényeket

2019. szeptember 27. péntek – 10:55
Közel ezer darab komposztládát osztottak szét Királyhelmecen. A város a témával kapcsolatos szakmai rendezvények megszervezését is tervezi.

BUMM-HÍR

Királyhelmec nemrégiben 130 585 euró támogatást kapott a zöldhulladék komposztálására alkalmas ládák megvásárlására. A városi hivatalban júniusban vették át a megvásárolt ládákat. Pataky Károly polgármester tájékoztatása szerint a környezetvédelmi minisztériumtól kapott támogatásból 910 darab 1000 literes tárolóedényt vásároltak, melyeket eljuttatnak a családi házban lakókhoz. A helyiek eddig a Fejszésen kialakított komposztálóba ingyen leadhatták a kertjükben keletkezett zöldhulladékot, mostantól azonban – a komposztládák segítségével – megkezdődhet a zöldhulladék otthoni hasznosítása. A tárolóedények átadásakor a lakosok egy kiadványt kapnak, mely az otthoni komposztálás gyakorlatát segíti.

Pataky Károly polgármester lapunknak elmondta, a ládákat július közepétől kezdték széthordani a családi házakhoz. Augusztus végéig ezek többsége gazdára talált, kivéve a minisztérium által ellenőrzés céljából igényelt mennyiséget, amelyet a későbbiekben hordanak szét a városháza munkatársai. Azokat a lakosokat, akik elfoglaltságuk, vagy távollétük okán nem vehették át a komposztáló edényt, a város kiértesítette az átvétel módjáról. A lakosok egy tájékoztató kiadványt is kaptak, melyből megtudhatják, hogyan kell összeszerelni, elhelyezni, használni a ládát, mi a komposztálás technikája, milyen problémákra kell figyelni és azokat miként tudják orvosolni.

A ládák átvételekor a polgárok kötelezettséget vállalnak, hogy a komposztálót minimum 5 évig rendeltetésszerűen fogják használni, illetve abba is belelegyeznek, hogy a városi hivatal illetékes osztályának dolgozói, valamint a támogatást felügyelő hivatalos szervek számára lehetővé teszik ennek esetleges ellenőrzését. A polgármester hozzátette, az ingyenesen szétosztott komposztláda segíti, hogy a lakosok otthon dolgozhassák fel a keletkezett szerves hulladékot és környezettudatos módon kiváló minőségű komposztot tudjanak benne előállítani. A kiosztott edények, melyeket a város térítésmentesen biztosít a helyi családok számára, továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradnak. A polgármester úgy fogalmazott, örömmel tapasztalták, hogy a lakosság részéről igény van a komposztládákra.

Kocsis Krisztina és családja a Bolyi úton lakik. „Mi már évek óta komposztálunk. Ezidáig egy mély gödörben gyűjtöttük össze a zöldhulladékot, az érett komposztot a kertben forgatjuk a talajba. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy nagyon jó minőségű tápanyag készül a komposztálással. Rendkívül hasznos számunkra a komposztláda, hiszen a komposztot így a virágaim alá is felhasználhatom, és a kártevők sem jutnak be a zöldhulladékba, amit a gödrös módszernél nem tudtunk megakadályozni. Örülünk, hogy a város ingyen a rendelkezésünkre bocsátotta ezt a hasznos eszközt” – nyilatkozta hírportálunknak Krisztina.

„A komposztálás több szempontból is hasznos. A ládák használata által csökken a hulladékgyűjtő edényekbe rakott szemét mennyisége, a konyhai és kerti zöldhulladék pedig újrahasznosíthatóvá válik. A kiosztott komposztláda újrahasznosított műanyagból készült és egy átlagos háztartás és egy kisebb kert szerves hulladékainak hasznosítására elegendő. A kerti és a konyhai hulladékokat a komposztládába gyűjtve, egymásra rétegezve kell elhelyezni, így érés után nagyon jó minőségű talajjavító anyagot kapunk. Ezt balkonládákban, kertekben is használhatjuk vékony rétegben, a növények pedig szebbek, egészségesebbek lesznek, és több termést hoznak. A város vezetése azon dolgozik, hogy a komposztálás létjogosultságának és fontosságának témakörében további nyilvános szakmai rendezvényeket szervezzen, ahol vezető szakemberekkel találkozhatnak a település lakói. Mindezekről folyamatosan értesítik a lakosokat a város különböző kommunikációs csatornáin” – zárta Pataky Károly polgármester.

(bumm, mhk)

Môže Vás to tiež zaujímať...

CHLMECKÉ NÁZORY – KIRÁLYHELMECI NÉZETEK

Like1 Dislike