streda , 6 júla 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Királyhelmec hírességei a felújított kültéri galériában

KIRÁLYHELMEC | Az idei Bodrogközi Kulturális Fesztivál keretében adták át Királyhelmecen azt a felújított kültéri galériát, mely ezentúl a városhoz és annak történelméhez kötődő nevezetes személyiségeket bemutató állandó kiállításnak ad helyet.
NAPÍSALI O NÁS - RÓLUNK ÍRTÁK n  meti kicsi 2
Németi Róbert

NAPÍSALI O NÁS - RÓLUNK ÍRTÁK KE kiralyhelmecihiressegek FOTO nr 8 2

A felújított kültéri galéria – Olvasói felvétel

A kétnyelvű – magyar és szlovák – szöveget tartalmazó, nagyméretű táblákból álló, képekkel illusztrált állandó tárlat a Millennium téren, egészen pontosan a Štefánik utca felőli kőfalban létrehozott galériában lett kialakítva – közölte Leczo Zoltán, Királyhelmec marketing- és sajtóreferense.

A galéria felújítására 3 ezer eurót szánt az önkormányzat. A város vezetése gyakorlatilag teljesen felújította, leszigeteltette és átfestette a tárolókat. Kicseréltette a megrongálódott üveglapokat, valamint LED-világítást is szereltetett ide.

„A galéria egyik részében az eddigi, illetve a két új testvértelepülés címerét helyeztük el. A másik oldalon pedig egy szlovák – magyar nyelvű szöveggel, valamint képekkel ellátott táblákat állítottunk ki olyan személyiségekről, akik valamilyen módon hozzájárultak a város nevének öregbítéséhez és történelmének alakításához”

– mondta Leczo Zoltán.

A Bodrogköz legnagyobb őszi fesztiválján idén is rengeteg zenei, gasztronómiai és egyéb jellegű rendezvénnyel várták a látogatókat. Nem hiányzott a motoros felvonulás, a zöldség- és gyümölcskiállítás, a virágkötészeti és esküvői kiállítás vagy éppen a Mailáth József Regionális Múzeumban szervezett kiállítás, borudvar, gyerekszüret és egy egész napos jazzgitárzene sem.

„Az idei fesztiválon a város új testvértelepülései is képviseltették magukat, a romániai Sepsiszentgyörgy, a magyarországi Kisvárda és Felsőzsolca, a csehországi Rakovník és a szerbiai Magyarkanizsa után nemrégiben az ukrajnai Beregszásszal és a magyarországi Törtellel bővült a lista”

– zárta Leczo Zoltán.

Akiknek emléket állítottak

Helmeczi Mihály – királyhelmeci születésű nyelvújító, irodalmár

Mailáth József – a Tiszaszabályozó Vállalat és a kórház megalapítója

Perényi Péter – koronaőr, a helyi vár építtetője

Lorántffy Zsuzsanna – a művészeti alapiskolának otthont adó kastély átépíttetője

II. András – az általa kiadott leleszi adománylevélben említik először írott formában a város nevét

Kemechey Jenő – királyhelmeci születésű író, újságíró

Reviczky Imre – Világ Igaza Díjjal kitüntetett katona, a királyhelmeci és a környező településeken élő zsidók megmentője

Buzánszky Jenő – az Aranycsapat tagja, de neve Királyhelmec sportéletéhez is szorosan fűződik

Môže Vás to tiež zaujímať...

OZNÁMENIE – ÉRTESÍTÉS

Oznamujeme občanom, že dňa 17. júna 2022 (v piatok) sa v rámci separovaného zberu odpadu uskutoční …