streda , 14 apríla 2021
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Királyhelmec hírességei a felújított kültéri galériában

KIRÁLYHELMEC | Az idei Bodrogközi Kulturális Fesztivál keretében adták át Királyhelmecen azt a felújított kültéri galériát, mely ezentúl a városhoz és annak történelméhez kötődő nevezetes személyiségeket bemutató állandó kiállításnak ad helyet.
NAPÍSALI O NÁS - RÓLUNK ÍRTÁK n  meti kicsi 2
Németi Róbert

NAPÍSALI O NÁS - RÓLUNK ÍRTÁK KE kiralyhelmecihiressegek FOTO nr 8 2

A felújított kültéri galéria – Olvasói felvétel

A kétnyelvű – magyar és szlovák – szöveget tartalmazó, nagyméretű táblákból álló, képekkel illusztrált állandó tárlat a Millennium téren, egészen pontosan a Štefánik utca felőli kőfalban létrehozott galériában lett kialakítva – közölte Leczo Zoltán, Királyhelmec marketing- és sajtóreferense.

A galéria felújítására 3 ezer eurót szánt az önkormányzat. A város vezetése gyakorlatilag teljesen felújította, leszigeteltette és átfestette a tárolókat. Kicseréltette a megrongálódott üveglapokat, valamint LED-világítást is szereltetett ide.

„A galéria egyik részében az eddigi, illetve a két új testvértelepülés címerét helyeztük el. A másik oldalon pedig egy szlovák – magyar nyelvű szöveggel, valamint képekkel ellátott táblákat állítottunk ki olyan személyiségekről, akik valamilyen módon hozzájárultak a város nevének öregbítéséhez és történelmének alakításához”

– mondta Leczo Zoltán.

A Bodrogköz legnagyobb őszi fesztiválján idén is rengeteg zenei, gasztronómiai és egyéb jellegű rendezvénnyel várták a látogatókat. Nem hiányzott a motoros felvonulás, a zöldség- és gyümölcskiállítás, a virágkötészeti és esküvői kiállítás vagy éppen a Mailáth József Regionális Múzeumban szervezett kiállítás, borudvar, gyerekszüret és egy egész napos jazzgitárzene sem.

„Az idei fesztiválon a város új testvértelepülései is képviseltették magukat, a romániai Sepsiszentgyörgy, a magyarországi Kisvárda és Felsőzsolca, a csehországi Rakovník és a szerbiai Magyarkanizsa után nemrégiben az ukrajnai Beregszásszal és a magyarországi Törtellel bővült a lista”

– zárta Leczo Zoltán.

Akiknek emléket állítottak

Helmeczi Mihály – királyhelmeci születésű nyelvújító, irodalmár

Mailáth József – a Tiszaszabályozó Vállalat és a kórház megalapítója

Perényi Péter – koronaőr, a helyi vár építtetője

Lorántffy Zsuzsanna – a művészeti alapiskolának otthont adó kastély átépíttetője

II. András – az általa kiadott leleszi adománylevélben említik először írott formában a város nevét

Kemechey Jenő – királyhelmeci születésű író, újságíró

Reviczky Imre – Világ Igaza Díjjal kitüntetett katona, a királyhelmeci és a környező településeken élő zsidók megmentője

Buzánszky Jenő – az Aranycsapat tagja, de neve Királyhelmec sportéletéhez is szorosan fűződik

Môže Vás to tiež zaujímať...

SODB

Sčítanie obyvateľov je kľúčovým štatistickým zisťovaním, pretože podľa počtu obyvateľov zo zdrojov Štatistického úradu SR sa …