sobota , 28 mája 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / Oznamy / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

Új fejlesztéseken dolgoznak Királyhelmecen

Idén ősszel három nagy beruházás zárul le a bodrogközi településen

2019. szeptember 15. vasárnap – 09:25
Új fejlesztéseken dolgoznak Királyhelmecen, idén ősszel három nagy beruházás zárul le a bodrogközi településen. Interjú Pataky Károllyal, Királyhelmec polgármesterével.

BUMM – INTERJÚ

Lassan befejeződik a csatornahálózat kiépítése. Milyen előnyei lesznek a fejlesztésnek?

Rövidesen valóban lezárul a városunk legnagyobb volumenű beruházása, melynek köszönhetően – azon túl, hogy most már minden háztartás rácsatlakozhat a szennyvízhálózatra – Királyhelmecen összességében jóval hosszabb útszakasz kapott új burkolatot, mint azt terveztük. A fejlesztéssel a település területén keletkező szennyvíz összegyűjtését és elvezetését szeretnénk megoldani, de ugyanilyen fontos az is, hogy az itt élők számára egyszerűbbé tegyük az ezzel kapcsolatos teendőket. Hamarosan szinte minden háztartás csatlakozhat a csatornahálózathoz és élvezheti a korszerű szennyvízkezelés előnyeit. Sajnos nem sikerült elérnünk, hogy a Fő utcán a parkolás ezentúl a baloldalon legyen megoldott annak érdekében, hogy a lefektetett csövek ne károsodjanak a közlekedés okozta, szinte állandó terhelés miatt. Az érintettek között szétosztottunk egy ezzel kapcsolatos kérdőívet, és a válaszadók döntő többségének az igényének eleget téve, hamarosan visszaállítjuk a régi parkolási rendet.

Mi a helyzet a járdák és a fennmaradó utak felújításával?

Az utak és a járdák egy részét a kanalizációs projekt keretében leaszfaltoztattuk, részlegesen vagy teljes szélességben. A közeljövőben remélhetőleg elkezdődhet majd az út-, utca- és járdafelújítás a város több pontján. A napokban adtunk be egy 750 ezer eurós pályázatot, mely révén – amennyiben sikeres lesz – több kilométernyi út- és járdaszakasz felújítását, sőt új útszakaszok kiépítését is megvalósíthatjuk.

Nemsokára befejeződik a kultúrház és a szabadtéri színpad felújítása. Milyen más fejlesztések zajlanak jelenleg városunkban?

Augusztus végén kaptuk a hírt, hogy sikeres lett a város tulajdonában lévő egyik irodaépület, az ún. „OPP” felújítására beadott pályázatunk. A 190 ezer eurós támogatást az épület hőszigetelésére és a nyílászárók cseréjére szeretnénk fordítani, ami a létesítmény energiafelhasználásának csökkentését eredményezi. Az irodaház felújításával, korszerűsítésével kapcsolatban további terveink is vannak, melyeket szintén pályázati pénzekből szeretnénk megvalósítani.

Az utóbbi időkben az Önök által készített és beadott pályázatok sikeresek voltak?

Az elmúlt időszakban – augusztus végéig – négy pályázatunk lett sikeres. A civil rendfenntartó szolgálat létszámának bővítésére elnyert 279 719 eurós támogatásból idén júliustól a 6 már meglévő mellett további 6 polgárőrt foglalkoztathatunk, akik a városi rendőrök munkáját segíthetik 24 hónapon keresztül. Egy újabb multifunkciós gépjármű megvásárlását teszi számunkra lehetővé a Környezetvédelmi Alapból nyert további, 180 ezer eurós támogatás. A Szlovák Köztársaság Kormányhivatalához beadott sikeres pályázat révén Királyhelmecen megújul a sportpálya egyik lelátója, ugyanis az elnyert 10 ezres támogatást a város 20 ezer euróval kibővítette. A szlovák alapiskola éttermének bővítésére 15 ezer euró támogatást nyertünk.

Ha már a támogatásokról esik szó, a nyári kihelyezett kormányülésen városunk 100 ezer eurót kapott útburkolat- felújításra. Az összegből a Stadion és a Komensky utca burkolatának cseréjét oldottuk meg, valamint a város több pontján végeztek hasonló felújítást rövidebb útszakaszokon. Egy tavalyi nyertes pályázatnak köszönhetően közel ezer komposztáló edényt oszthatunk szét a helyi családok számára, nemrégiben pedig újra benyújtottunk egy pályázatot a hulladék szelektív tárolására alkalmas gyűjtőudvar létrehozására.

Milyen terveik vannak az év hátralévő időszakára?

A szennyvízcsatorna-rendszer átadása után az elkészült gerincvezeték mellett lévő ingatlanok rácsatlakozhatnak a hálózatra, és elindulhat ennek és a tisztítóállomásnak a próbaüzeme. A városi hivatalban egy olyan részleget hozunk létre, ahol segítünk a lakosoknak az ezzel kapcsolatos teendők intézésében.

Az őszi hónapokban lezárhatunk két nagy beruházást; befejeződnek a kultúrház és a szabadtéri színpad felújításával kapcsolatos munkálatok.

Szeptemberben elkezdődött a Helmeczy Mihály Alapiskola mellett lévő sportcsarnok építése. Év végéig szeretnénk tető alatt tudni az épületet, amely jövő nyárra teljesen elkészül. A beruházás összesen 1,5-1,7 millió euróba kerül. A tavalyi kormányülésen 500 ezer eurót kapott a város a létesítmény megépítésére, a fennmaradó költségeket hitelből fedezzük.

Sikerült-e idén tovább javítani a lakosokkal folytatott kommunikációt?

Az elmúlt évek során óriási előrelépést tettünk ezen a téren, ám mi azt szeretnénk, hogy a helyzet tovább javuljon. Ebben július óta Leczo Zoltán, városmarketing- és sajtóreferens segít nekünk, aki egyebek mellett, a város külső kommunikációját szervezi a médiában való megjelenéseken keresztül. Városmarketingesként terveznie és fejlesztenie kell a társadalmi igényeknek megfelelő szolgáltatásokat. Sokan a városmarketinget valami elvont fogalomként értelmezik, pedig mindössze arról van szó, hogy a városvezetésnek az is a feladata – talán a legfontosabb –, hogy olyan települést vezessen, amilyet a lakosok, az ide látogató turisták, vagy a befektetni szándékozó üzletemberek vonzónak tartanak. Az új kolléga feladata ezen belül a város weboldalának, valamint a Facebook-oldalának szerkesztése, a városi újság szerkesztőségében folyó szakmai munka koordinálása, illetve sok minden más is, mely a pozitív városkép kialakítását célozza.

(bumm, mhk)

Môže Vás to tiež zaujímať...

OZNÁMENIE – ÉRTESÍTÉS

Oznamujeme občanom, že dňa 20. mája 2022 (v piatok) sa v rámci separovaného zberu odpadu …