utorok , 16 augusta 2022
husk
Najnovšie správy
Hlavná stránka / O meste / NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

NAPÍSALI O NÁS – RÓLUNK ÍRTÁK

“Szakállas karbantartók” – Kecskék vették birtokukba a királyhelmeci Nagy-hegyet

a védett területet kerítés veszi körül, de nem tilos az á…

2019. augusztus 28. szerda – 08:00
Az elszaporodott gaz eltávolításával nem jutnak kellő mennyiségű napfényhez a védett virágok. A szakemberek egy helyi mezőgazdászhoz fordultak segítségért.

BUMM – HÍR

Július közepén kecskék vették birtokba a királyhelmeci Nagy-hegy egy részét. A terület értékes nemzeti és európai jelentőségű védett vagy veszélyeztetett növény- és rovarfajok élőhelye, ezért tájvédelmet élvez. Az elmúlt évtizedekben azonban az érintetlen, magasra nőtt fű, valamint az elszaporodott, benőtt galagonya, kökény- és csipkebokrok akadályozták az élővilág megújulását, szaporodását.

„A fák, a bokrok olyan sűrűn benőtték a hegytetőt és a hegyoldalt, hogy a növények, a védett, értékes virágok nem jutottak napfényhez, így nem is nőttek, nem is virágoztak. Jelenleg az a legfontosabb, hogy eltávolítsák a sűrű, elszaporodott növényzetet, aztán jöhetnek az állatok, hogy lelegeljék a fiatal hajtásokat. A kecskék így tulajdonképpen a terület természetes karbantartói lesznek” – mondta Katarína Mikulová, a Pozsonyi Regionális Környezetvédelmi Egyesület munkatársa, amikor a kerítés kimérését végezték a Nagy-hegyen.

Dócs Arnoldot, királyhelmeci mezőgazdászt – akit a helyiek főleg a kecskefarmjáról ismernek – a környezetvédők keresték meg a kéréssel, hogy legeltesse kecskéit a hegytetőn, hogy mentsék, amit még menteni lehet. A mezőgazdász lapunknak elmondta, miután márciusban megegyeztek a szakemberekkel, megkezdődött a kerítés készítése, amely azért szükséges, hogy az állatok egy megadott területen belül maradjanak és biztonságban legelhessenek. „A kerítés kimérését a Latroca Tájvédelmi Körzet szakembereivel együtt végeztük. A kerítésen egy tábla figyelmeztet a villanypásztorra, ám ez nem jelenti azt, hogy az ide látogatók nem mehetnek fel az elzárt területre. A kapun át lehet menni, de örülnék, ha az emberek becsuknák maguk mögött, ezzel biztosítva, hogy a kecskék a helyükön maradjanak.

A terület lezárása tehát nem jelenti azt, hogy a helyiek nem juthatnak fel a hegytetőre, átjárhatnak a bérelt területen, csupán azt kérem, hogy tartsák tiszteletben ezt az egyszerű kérést” – mondta Dócs Arnold, aki vállalta, hogy önköltségből megtisztítja és karbantartja a védett terület, amelyért az adott időszak alatt bérletet és adót is fizetnie kell. Az állatokat minden év áprilisától őszig, pontosabban az első fagy megjelenéséig legeltetheti a 28 hektáros területen. A mezőgazdász elmondta, örült ennek a lehetőségnek, mivel eddig nem sikerült egy nagyobb legelőt találnia a közel 200 kecske számára.

„Az elkövetkezendő néhány évben – vagyis a megállapodás ideje alatt – a Latorca Tájvédelmi Körzet szakemberei folyamatosan felügyelik majd a területet, amelyen már most látható a javulás. A munkámat az ő utasításaik, útmutatásaik szerint végzem majd, melyek elsősorban arra irányulnak, hogy a védett növények ne kerüljenek veszélybe, hanem újra elszaporodjanak és virágozzanak. Ilyen okból nemrégiben a szakemberek elkerítették a terület egy részét, ahová a kecskék már nem juthatnak el” – magyarázta Dócs.

(bumm, mhk)